Христо Иванов: Нарастват шансовете за съставяне на правителство

Ключовият въпрос е да се намери начин за постигане на баланс между ИТН и ПП. Има нужда страната да избегне тласкането към избори, има много рискове и в политиката, и в икономиката, и в областта на сигурността, здравеопазването. Затова гледаме на възможността да се направи правителство с третия мандат като нещо, което трябва да бъде подкрепено.

Това каза съпредседателят на Демократична България Христо Иванов след преговори с БСП за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Виждаме определени знаци, че нарастват шансовете за състаняве на правителство, и виждаме, че ще трябва повече време за тези процеси. Търпение, професионализъм, и може да успеем да имаме правителство с третия мандат и това ще е добро за страната.

Ние ще решим точно каква подкрепа ще дадем едва когато имаме яснота как се очертава цялата конфигурация. Това, което сме казвали преди – гледаме на третия мандат като на технически мандат, той е мандат на посредника – той не е на политическа формация, която сформира свое правителство. Доколко това ще е мандат, който повтаря доскорошната коалиция – щом и премиерът ще е от ПП – това ще е добра база ДБ да подкрепи правителството.

Корнелия Нинова декларира сериозността на БСП за съставяне на правителство

Ние и мандатоносителите сме заявили, че е редно номинацията за премиер да е от ПП. В рамките на усилията за първия мандат сме работили с номинацията на Асен Василев като премиер, това не е въпрос за нас, допълни Иванов.

Има конкретни текстове от споразумението, които подкрепяме: нормализиране на отношенията с Русия в рамките на общоевропейската политика, осигуряване на доставките на газ, добави съпредседателят на ДБ. /БГНЕС