Христо Иванов: 46 НС трябва да отстои националния интерес по отношение на РС Македония

България е в криза. Най-очевидното проявление на този факт е, че нямаме управление, което се ползва с подкрепа от година и половина. България е изправена пред силни предизвикателства и веднага трябва да работим срещу тях.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов в декларация от името на ПГ на първото пленарно заседание на 46 Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

В словото си Иванов изброи предизвикателствата от първостепенна важност, които трябва да намерят спешно решение.

На първо място е една нова ковид вълна през есента. Трябва да излъчим контактна група, която бързо да подкрепи усилията на здравните власти. На второ място е Планът за възстановяване. Парите трябва да бъдат вложени в модернизация и човешкия капитал, екологични политик. Да започнем максимално бързо работа по един бюджет на промяната. В него трябва да заложим решителни мерки за подобряване на обществените разходи. Тогава ще можем да се концентрираме върху социалните политики, като преизчисляването на пенсиите. Крайно време е за сериозен разговор за здравеопазването. Българските лекари не могат да си вършат работата, защото не направихме истинска реформа. За нас акцент ще бъде и политиката към българите в чужбина. Ще повишим прозрачността, искаме да елиминираме лобизма. Ще се включим активно в политиките за климата и неговото опазване. Трябва да превърнем инвестицията в наука и образование в национален приоритет, заяви Христо Иванов.

Изборно законодателство, елиминиране на лобизма, целите на ООН за устойчиво развитие, политики за климата – са сред целите, които поставяме в работата си. Сред националните приоритети са българското Черноморие, горите и въздуха, изброи още Иванов.

Той акцентира върху намирането на решение на проблема с РС Македония.

Този парламент да отстои българския национален интерес по отношение на РС Македония, да отстоим истината, но и да намерим начин заедно да станем членове на ЕС, каза съпредседателят на „Демократична България”.

Очаквайте подробности. /БГНЕС