Христо Алексиев и Асен Личев: Няма да допуснем увреждане на природата

Няма да допуснем увреждане на околната среда, заявиха на брифинг в Министерски съвет служебните министри на транспорта и на екологията във връзка с кризисната ситуация край Камен бряг и заседналия от 9 дни там кораб „Вера Су”, натоварен а азотни торове, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Асен Личев

Времето в района на кораба е доста лошо, вълните са 3-4 бала, съобщи транспортният министър Христо Алексиев. Той добави, че първостепенен приоритет е евентуално евакуиране на екипажа и опазване на околната среда.

Това, което видях там е една престъпна безотговорност години назад – няма разработени процедури как се реагира при подобни ситуации, посочи отново Алексиев и добави, че горивото от кораба е напълно източено.

Алексиев съобщи, че се правят паралелно 5 плана за разтоварване на кораба и неговото изваждане. Нищо, което да води до увреждане на околната среда няма да бъде направено, увери той.

Служебният екоминистър Асен Личев бе категоричен, че каквито и планове, и варианти да направят от транспортното министерство, той няма да допусне увреждане на защитената зона Яйлата край Камен бряг. /БГЕНС