Хонконг е изправен пред недостиг на ковчези в разгара на пандемията

Хонконг е изправен пред недостиг на ковчези на фона на високия брой смъртни случаи от Covid-19 и логистичните проблеми при транспортирането на стоки от континентален Китай, съобщи вестник „The Standart”.

Експерти от сектора на ритуалните услуги обясниха, че доставките по суша от съседния Шънджън (провинция Гуандун) вече са затруднени поради наложената там тази седмица блокада. Получаването на пратките по море отнема до шест дни, което причинява неудобства и закъснения. В самия Хонконг ковчези не се произвеждат.

"Поръчаната преди 10 дни пратка от 130 ковчега пристигна едва във вторник. Не е възможно да се справим с търсенето", оплаква се председателят на Асоциацията на погребалния бизнес в Хонконг Квок Хой-Бонг. Той обяснява, че ковчезите допълнително трябва да преминават през митническо оформяне и разтоварване на пристанищните контейнерни терминали. "Надяваме се властите на Хонконг и континентален Китай да могат да координират действията си за решаване на проблема", добави той.

От януари петата и най-сериозна вълна на COVID-19 засегна специалния административен район на Китай, където 90% от населението е ваксинирано срещу коронавируса. В града са затворени училищата, спортните, културните и развлекателни обекти. На жителите не е позволено да се събират на групи от повече от двама души.

Местните власти твърдят, че смъртността в Хонконг е една от най-високите сред развитите държави в света. Болниците и погребалните бюра работят със значително претоварване, а погребалните служби отказват да приемат нови заявки за погребения до средата на април. В сряда в мегаполиса са регистрирани 29 272 случая на коронавирус, като 279 пациенти са починали. От началото на годината броят на заразените тук е достигнал почти един милион души, а броят на смъртните случаи се е увеличил до пет хиляди. /БГНЕС

Хонконг / Китай