Хюриет: Българските фирми се обръщат към Турция

Българските компании виждат в Турция изход от проблемите по веригата за доставки, възникнали след ковид пандемията, предаде „Хюриет“.

Пандемията прекъсна потока от стоки от страните от Далечния изток към България, която се опитва да преодолее този проблем чрез сътрудничество с турски компании.

Неотдавна се проведе срещата "Bulgaria Sourcing from Türkiye", координирана от турското министерство на търговията и Асоциацията на износителите в Истанбул, за да се срещнат български и турски компании.

"В България работят 2200 турски компании, в които са заети 50 000 души", каза Бурхан Немутлу, председател на Българо-турската търговска камара (БТТИК). Той отбеляза, че ще бъдат организирани още такива срещи.

Размерът на двустранната търговия достигна 6,5 млрд. долара през миналата година, като износът на Турция за България възлиза на 4 млрд. долара, заяви Зеки Саръбекир, председател на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически отношения (DEIK).

Обемът на търговията между двете страни се очаква да достигне 8 млрд. долара в края на годината, допълва той. През първите девет месеца на 2022 г. той е нараснал с 22% на годишна база.

"Целта за достигане на търговски обем от 10 млрд. долара може да бъде постигната за две години".

Саръбекир отбеляза, че 2 милиона камиона доставят стоки за Европа през България всяка година.

Между двете страни съществува огромен търговски потенциал, който обаче не се използва пълноценно, заяви Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (МСП).

Таков призова турските фирми да присъстват на бизнес форум, който ще се проведе в Бургас през февруари. /БГНЕС