Хиновски: България има право да определя таксите, РСМ няма основание за обезщетение

Претенциите на РС Македония към България относно таксата наложена върху руския природен газ са неоснователни. България като суверенна държава е в пълното си право да налага подобни такси.

Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

На 26 октомври министърът на икономиката на РСМ Крешник Бектеши заяви, че Скопие ще иска обезщетение от София, в случай, че бъде въведена, както той се изразява „извънредна енергийна такса“. С Иван Хиновски коментираме дали македонските претенции са основателни.

„Скопие може да настоява за обезщетение, но няма да го получи, защото това е суверенно право на всяка страна - да определя политиките си по акцизи и такси“, категоричен е експертът.

Той обясни, че тук не става дума за транзитната такса, която е включена в договора за транзит с „Газпром Експорт“, а е акциз върху услугата „транзит“ в „Турски поток“, която България има право да налага.

„По начало идеята на този акциз е той да бъде взет от „Газпром Експорт“, каза Хиновски и добави, че идеята на тази стъпка е да бъде наказан „Газпром“ за политиката спрямо България.

БГНЕС припомня, че от 13 октомври е в сила такса от 20 лв./МВтч. Тя се отнася до вноса и транзита на руско „синьо гориво“. Парламентът прие промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Те бяха публикувани в Държавен вестник.

Решението предизвика бурната реакция на Сърбия и Унгария, които си позволиха да заплашат България, заявявайки, че няма да оставят без адекватен отговор това „враждебно българско решение“.

На 15 октомври сръбският президент Александър Вучич поиска да проведе разговор с Румен Радев по повод на решението за увеличаване на транзитните такси. Сърбия внася руски природен газ от България по „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“. Тръбата е собственост на българската държава.

На 26 октомври президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за въведената такса. В искането си до КС той посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в българската конституция.

Още същия ден неговата позиция беше разкритикувана остро от финансовия министър Асен Василев и премиера акад. Николай Денков, които го обвиниха, че с действията си Радев е против интересите на България и защитава „Газпром“.

На 30 октомври говорителят на Европейската комисия Тим Макфий, потвърди, че България има право да решава как да се разпорежда с приходите от транзитните такси върху руския газ. /БГНЕС