Хинков: Разговорите със Защита” приключиха, заплатите в ЦСМП се увеличават с 22%

“В края на втория месец от управлението ми сме постигнали увеличение на заплатите в ЦСМП от порядъка на 22%, което никак не е малко от гледна точка на желанието да влезем в 3% дефицит”. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, предаде репортер на БГНЕС.

“Многократно това го бяхме заявили на Синдикат “Защита”, срещал съм се няколко пъти с тях, бях толерантен, но не разбирам методите, които те използват. Най-лесно е да се поиска оставка, проблемът е свързан с това, че заплатите в Спешна помощ не са били обект на внимание на предишни ръководства”, заяви още Хинков. Здравният министър обясни, че след представената таблица за увеличение на заплатите е станало ясно, че техните искания надминават 30 млн. “Поради това направихме три варианта за увеличение, това което се договорихме на Тристранния съвет, беше да се вземе вторият вариант, с който с 25% се увеличават заплатите в Спешна помощ”, поясни проф. Хинков.

Здравният министър поясни, че с 258 лв. ще се увеличи заплатата на шофьорите на линейки. “Основната им заплата става около 1550 лв. Разликите между лекар и шофьор е 300 лв. Разговорите със Синдикат “Защита” приключиха”, подчерта той.

Заместник- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза, че общата сума за увеличение на заплатите ще е 22 млн. от 1-ви август до края на годината. “Лекар с две специалности ще взима 2 730 лв., това което се предлага е с 500 лв. увеличение, имаме за здравни грижи увеличение с близо 400 лв. Това е направено, за да няма диспропорция”, поясни д-р Бойко Пенков.

След брифинга протестиращите, които все още заявяват своето недоволство пред МЗ, подчертаха, че ще продължат да искат оставката на проф. Хинков. /БГНЕС