Хебър спечели Купата на България по волейбол за трети път

Трета Купа на България ще изложат във витрината си волейболистите на Хебър Пазарджик, след като във финален мач за трофея, надиграха основния си опонент в последните години Нефтохимик 2010 Бургас. Състезателите, водени от треньора Камило Плачи, наложиха волята си при резултат 3-1 (25-23, 25-27, 25-23, 25-21) в мач, изиграл се миналата вечер в зала “Младост” в Бургас.

За радост на всички волейболни фенове, както в залата, така и пред телевизорите, двата отбора сътвориха истински волейболен спектакъл. Като за достоен финал и Хебър, и Нефтохимик се бориха за всяка точка, а самият двубой претърпя много обрати. Пазарджиклии обаче успяха да наложат волята си и така добавят втори трофей за сезона, след като спечелиха Суперкупата през октомври 2021, отново побеждавайки същия съперник.

Отборът на домакините от Нефтохимик стартира по-агресивно в първия гейм, налагайки своето темпо. Контраатаката на състезателите, водени от Николай Желязков, работеше отлично, и бургазлии изненадаха съперника си (7-3). С развитието на гейма обаче, Хебър обърна нещата в своя полза, повеждайки с пет точки (20-15), като сервисът на Якопо Масари и добрата атака в центъра се оказаха решаващи. Нищо не беше приключило обаче за Нефтохимик. Бургазлии успяха да спасят три геймбола, но Теодор Тодоров беше безапелационен и с отлична атака помогна на своя тим да отвори мача. И двата тима показаха еднаква успеваемост в атака (50% на 48%) и почти еднакво представяне в посрещане.

Изключително оспорван и динамичен беше вторият гейм, в който носителите на Суперкупата Хебър започнаха по-добре, диктувайки ритъма на игра. Пазарджиклии показаха прецизност в посрещане, но Нефтохимик намери начин да се върне в гейма след добри сервиси на Александър Туш. Бургазлии намалиха своите грешки и изравниха при 22-22, като след оспорвана игра на котка и мишка в края, успяха да излязат като победители в тази част. Героят за бургазлии в тези моменти беше Николай Учиков (15 точки/два гейма), а цялостно контраатаката на Нефтохимик сработи по-добре.

Третият гейм започна с надиграване между разпределителите на двата тима - Туш и Гьорги Гьоргиев от Хебър, но Нефтохимик успя да се откъсне при 14-9 в своя полза. Опитният Иван Станев влезе в редиците на Хебър, но пазарджиклии страдаха в посрещане, а бургазлии продължиха да трупат преднина (17-10). С Къртев на сервис обаче и успешни атаки, Хебър се върна в гейма (18-20, 20-21, 22-22). Мартин Симеонов приближи шампионите до успеха в гейма с ас при 24-22 в полза на Хебър, а в крайна сметка “Тигрите” поведоха с 2-1 след изключителен обрат. Нефтохимик допусна грешки от сервис да наклонят везните в полза на противника в четвъртия гейм, като напрежението взе превес в полето на бургазлии. “Тигрите” пък засилиха своя сервис и въпреки че Николай Учиков показа здрави нерви в ключови моменти, състезателите на Плачи записаха победата.

Николай Желязков, ст. треньор на Нефтохимик: “Мисля, че играхме близко до ръба на нашите възможности. Не ни достигна малко повече спокойствие при изпълнение на флот, сгрешихме прекалено много елементарни сервиси. В третия гейм, когато Хебър бяха назад, те започнаха само да вкарват началния си удар, не рискуваха, а междувременно, ние дадохме много грешки там. Генерално стояхме добре в посрещане. В някои лесни ситуации трябваше да проявим търпение и спокойствие, за да задържим разликата. Това са уроци, които трябва да научат момчетата. Поздравявам ги за усилията, които проявяват на тренировка, за усилията по време на мач. Нямаме от какво да се срамуваме днес. Дадохме всичко от себе си. Хебър винаги са фаворит, но днес показахме, че не сме толкова далеч да играем с тях като равни и да ги победим, бяхме на крачка от това. В такива мачове трябва да имаме опита и да знаем, че лесните топки се плащат. Това е процес, който изисква търпение . И на мен ми е криво, но това са фактите и трябва да се мине през този процес. Трябва да продължим да се развиваме и като индивидуалности, и като отбор. Ще направим каквото можем. Поздравяваме отбора на Хебър за победата”.

Николай Николов, състезател на Нефтохимик: “Направихме изключително леки грешки, които не са ни присъщи, но това е спортът. Случва се и на най-добрите. Постарахме се, изключително доволен съм от играта, която показахме. Всички показаха своите възможности, дадохме 100%, независимо колко се е получило дадения ден. С чисти сърца можем да преглътнем загубата".

Мартин Иванов, либеро на Нефтохимик: “За жалост не успяхме да победим. След като водиш в третия гейм по убедителен начин, и загубиш по този начин, става по-трудно. Имаме млади и неопитни все още състезатели, които поздравявам за тяхното включване в мача. Това е доста добро начало. Смятам, че се получи един много хубав мач. За мен имаше някои ситуации, в които съперникът е много обигран и пропуснахме да вземем нашите шансове. А във волейбола, когато пропуснеш своите шансове, не побеждаваш. Усещането да има публика отново в залата, е невероятно. От много време не сме изпитвали такива емоции. Поздравявам нашата публика и си пожелавам да пълним залата, защото Бургас има волейбол в него. Така поздравявам и публиката на Хебър. Винаги имаме високи цели. Борим се за първото място, загубихме Купата, загубихме Суперкупата, но сега гледаме напред".

Камило Плачи, ст. треньор на Хебър Пазарджик: “Видях две хубави неща. Играхме добре както по време на турнира, така и по време на финала. Играхме по-добре от Суперкупата. Комплименти на Нефтохимик, които също направиха много добър мач. Беше хубав ден за българския волейбол. И двата отбора се дразнеха с усмивка, така да го кажем. Нормално е, когато от двете страни има добри състезатели. Случиха се много хубави неща на игрището. Все още израстваме, не познавам лимитите на този отбор. Що се отнася до Шампионска лига - очакваме да видим какво ще се случи с мача ни с Фридрихсхафен. Генерално, работим и се опитваме да спечелим това, което трябва да печелим”.

Теодор Салпаров, либеро на Хебър Пазарджик: “Отборът на Нефтохимик за пореден път показа, че могат да играят супер ниво. Нямаше да е незаслужено, ако ни бяха победили. Радва ме, защото с тези предходни мачове, както беше с Купата и много отсъстващи състезатели, в крайна сметка имахме един зрелищен мач и феновете можаха да се насладят. Радвам се, че се върнахме в мача! Дано вторият дял на шампионата да предложи повече такива мачове, защото младите могат да израстват по този начин. Днес Нефтохимик доказаха, че са равностойни и ще имаме интересни плейофи. Страхотен успех би било да излезем от групите на Шампионска лига, не прави чест на Фридрихсхафен, че не уважиха нашите предложения, но ще видим какво ще стане. Гледаме мач за мач”.

Виктор Йосифов, състезател на Хебър Пазарджик: “Получи се хубав мач, интригуващ, с добър волейбол. Поздравления и за двете страни. Стана един волейболен ден, истински празник за зрителите. Изоставахме много в резултата, но с борба до последно, с всички хора, които влязоха, успяхме да победим. Хубаво е чувството да играеш такива мачове, особено в България, пред родна публика, с хора, с които през годините сме играли в националния отбор. Благодаря на ръководството на Хебър, че осъществи този проект". /БГНЕС