Хаос в Перу: Провален опит за преврат и арест на президента

Левият президент на Перу Педро Кастийо беше свален от депутатите и арестуван в шеметна поредица от събития в страната, която от дълго време е податлива на политически сътресения.

Дина Болуарте, 60-годишна адвокатка, положи клетва като първата жена президент на Перу само няколко часа след като Кастийо се опита да разпусне Конгреса в ход, критикуван като опит за преврат.

Драмата започна с третия опит за импийчмънт на Кастийо, след като бившият учител в селско училище неочаквано спечели властта от традиционния политически елит на Перу на изборите преди 18 месеца.

В телевизионно обръщение към нацията 53-годишният Кастийо обяви, че разпуска доминирания от опозицията Конгрес, въвежда комендантски час и ще управлява с декрет.

Докато критиките към обръщението валяха, депутатите демонстративно се събраха по-рано от планираното, за да обсъдят предложението за импийчмънт и го одобриха със 101 гласа от общо 130 депутати.

Кастийо беше подложен на импийчмънт заради "моралната си неспособност" да упражнява властта след множество кризи, включващи шест разследвания срещу него, пет промени в кабинета и мащабни протести.

Конституцията позволява процедурата по импийчмънт да бъде заведена срещу президент въз основа на предполагаеми политически, а не юридически нарушения - което прави импийчмънта често срещан в Перу.

Кастийо беше арестуван, заяви Марита Барето, координатор на екип от прокурори, които се занимават с корупцията в правителството.

Източник от кабинета на главния прокурор заяви пред АФП, че той е разследван за бунт.

Кастийо стана третият президент от 2018 г. насам, който е уволнен по силата на разпоредбата за "морална неспособност" в конституцията.

В рамките на два часа Болуарте положи клетва пред Конгреса, за да изкара остатъка от мандата на Кастийо - до юли 2026 г.

Перу не е чуждо на политическата нестабилност: през 2020 г. имаше трима различни президенти в рамките на пет дни, а от 2016 г. насам е шестият президент.

Политически аутсайдер

След гласуването на импийчмънта Кастийо е напуснал президентския дворец с бодигард и се е отправил към полицейското управление в Лима, преди арестът му да бъде официално обявен.

Поддръжниците му разкритикуваха отстраняването на своя лидер.

"Искам да осъдя факта, че нашият президент е бил отвлечен от националната полиция, че е бил задържан с преднамереност и предателство от Конгреса", заяви 59-годишният пенсиониран войник Мануел Гавирия,

Кастийо се появи сякаш от нищото и спечели 50,12 % от гласовете на втория тур на изборите през юни 2021 г. срещу дясната Кейко Фухимори, обвиняваната в корупция дъщеря на осъдения за подкупи бивш президент Алберто Фухимори.

Той е роден в малко село, където работи като учител в продължение на 24 години, и е до голяма степен неизвестен, докато не оглавява национална стачка през 2017 г., която принуждава тогавашното правителство да се съгласи с исканията за повишаване на заплатите.

Кастийо се стреми да се представи като скромен служител на народа, като през по-голямата част от президентската си кампания пътуваше на кон и обещаваше да сложи край на корупцията.

Въпреки това обвиненията срещу него бързо заваляха.

Разследванията варират от предполагаеми подкупи и възпрепятстване на правосъдието до плагиатство на университетската му дисертация.

През октомври главният прокурор на Перу подаде и конституционна жалба, в която обвинява Кастийо, че ръководи престъпна организация, в която участват семейството му и негови съюзници.

Кастийо и неговите адвокати дълго време твърдяха, че разследванията срещу него са част от заговор за свалянето му от поста.

"Тази нетърпима ситуация не може да продължава", заяви той по-рано, като обяви, че планира да свика нов конгрес, който да изготви нова конституция в рамките на девет месеца.

"Вече бивш президент"

Стотици протестиращи се събраха пред сградата на Конгреса преди гласуването.

"Уморени сме от това корумпирано правителство, което крадеше от първия ден", каза 51-годишната Йохана Салазар.

50-годишният Рикардо Паломино, системен инженер, заяви, че опитът на Кастийо да разпусне парламента е "напълно неприемлив и противоконституционен. Той противоречи на всичко и това са последствията".

Преди импийчмънта Съединените щати поискаха от Кастийо да "отмени решението си", след което заявиха, че вече не го смятат за президент.

"Моето разбиране е, че предвид действията на Конгреса, той вече е бившият президент Кастийо", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, заявявайки, че законодателите са предприели "коригиращи действия" в съответствие с демократичните правила.

Латиноамериканските правителства изразиха дълбока загриженост и призоваха за зачитане на демокрацията, но имаше и намеци за подкрепа на Кастийо от страна на други леви лидери.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, един от най-верните съюзници на Кастийо, обвини "икономическите и политическите елити" за враждебната среда от началото на неговото "легитимно президентство".

Правителството на Густаво Петро, първият ляв президент на Колумбия, призова за диалог с участието на "всички политически актьори", като добави, че "демокрацията изисква признаване на народната воля, изразена както на изборите за президент, така и на тези за Конгрес".

Бразилия се изказа по-критично за действията на Кастийо, като нарече опита му да разпусне Конгреса "нарушение" на демокрацията и върховенството на закона. /БГНЕС, АФП