Хамилтън пребори Верстапен в квалификацията за Спринта на Силвърстоун

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън надви прекия си конкурент за титлата във Формула 1 Макс Верстапен в квалификацията за домашното Гран При на Силвърстоун, като фаворитът на домакините ще стартира от първа позиция в съботния дебютен Спринт.

Хамилтън даде заявка за силно представяне на домашното състезание на Силвърстоун.

В страхотна и уникална петъчна квалификационна сесия вечерта, която определи стартовата решетка за краткото съботно състезание, вместо за неделния старт във Великобритания, пилотът на Мерцедес зарадва публиката с чудесно каране, изпреварвайки лидера в генералното класиране с 0.075 сек независимо от грешка в последната обиколка.

Докато Хамилтън не бе възнаграден за представянето си с осми полпозишън за Силвърстоун, като с това ще се поздрави победителят съботния Спринт, той спря серията на Верстапен от три поредни победи в квалификациите, и се постави в отлична позиция да докара нови главоболия на Ред Бул, който доминира в последните пет състезания след четири успеха на Верстапен и един на Серхио Перес.

Мексиканецът остана пети в квалификацията, а топ 10 допълниха още съотборникът на Хамилтън Валтери Ботас, Шарл Льоклер с Ферари, пилотите на МакЛарън Ландо Норис и Даниел Рикардо, Джордж Ръсел с Уилямс, Карлос Сайнц с Ферари и Себастиан Фетел с Астън Мартин. В събота предстоят втора свободна тренировка и дебютната спринтова квалификация, която ще определи стартовата решетка за неделното Гран При на Силвърстоун с начален час 17:00 българско време. /БГНЕС