Хаменей: Няма нищо лошо в ядреното споразумение със Запада

"Няма нищо лошо в споразумението (със Запада), но инфраструктурата на нашата ядрена индустрия не трябва да бъде докосвана", заяви Хаменей по време на среща с висши служители на иранската атомна агенция и ядрени учени в рамките на изложба за ядрените постижения на Иран в Техеран.


Върховният лидер на Иран призова за продължаване на сътрудничеството с ядрения надзор на ООН, като същевременно предупреди да не се поддаваме на "тормоз", основан на "неоснователни твърдения".

В речта си върховният лидер заяви, че в някои области могат да бъдат постигнати споразумения, но подчерта, че "съществуващата инфраструктура на ядрената индустрия не трябва да бъде засягана".

"Сътрудничеството с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в рамките на правилата за предпазни мерки трябва да се запази", заяви аятолахът.

Иранската организация за атомна енергия "не трябва да се поддава на натиска на необосновани претенции и искания, основани на сплашване", заяви Хаменей, без да уточнява какви са тези претенции или искания.

Ядрената програма на Иран отдавна е обект на контрол от страна на западните сили, което доведе до санкции, които нанесоха сериозен удар върху икономиката на страната.

Забележките му идват на фона на засиленото напрежение между Иран и западните държави във връзка с ядрената програма на страната и значителното увеличаване на обогатяването на уран.

Преговорите, целящи възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г., от което САЩ едностранно се оттеглиха през май 2019 г. и съгласно което Иран трябваше да ограничи обогатяването на уран до 3,67 %, остават в застой от август миналата година поради ключови разногласия между Техеран и Вашингтон.

Хаменей отхвърли твърденията за разработване на ядрена бомба от Иран като "лъжа", като заяви, че Техеран не я иска "въз основа на нашите религиозни убеждения".


Той обвини Запада, в частност САЩ и европейските им съюзници, както и ядрената агенция на ООН, че "не спазват обещанията си", като добави, че опитът, който Иран е придобил, е "да не се доверява на думите им".

Хаменей подчерта, че през последните 20 години Иран е "разбрал на кого да се доверява и на кого не", като отбеляза, че страната е била засегната заради "погрешно гласувано доверие".

Той похвали иранските учени за приноса им към ядрената индустрия на страната, като заяви, че тази индустрия е била развита "въпреки санкциите, заплахите и убийствата на учени".

През последните две десетилетия бяха убити няколко ирански ядрени учени, за което иранските власти обвиниха Израел. Последният убит е Мохсен Фахризадех през ноември 2020 г.

Хаменей заяви, че не трябва да се нарушава парламентарният закон, който призовава за увеличаване на обогатяването на уран в началото на 2021 г.

По силата на закона, който беше приет след убийството на Фахризаде, Иран постепенно увеличи обогатяването на уран, което вече е достигнало до 60% чистота.

Забележките на Хаменей дойдоха ден след като ръководителят на иранската ядрена агенция Мохамед Еслами заяви, че страната обогатява уран в по-големи мащаби, за да принуди Запада да отмени санкциите.

Той отхвърли опасенията относно разпространението на иранската ядрена енергия, като заяви, че основната цел е да се убедят или принудят западните държави да отменят санкциите, възстановени от предишната американска администрация след напускането на споразумението. /БГНЕС