Хакнаха айфони на американски дипломати

Компанията Apple предупреди 11 американски дипломати, че техните iPhone са били хакнати с помощта на шпионски софтуер от израелската фирма NSO Group, съобщава "The Washington Post".

„Apple предупреди 11 американски дипломати, че техните iPhone са били хакнати през последните месеци с помощта на шпионски софтуер от NSO Group, базирана в Израел компания, която помага на правителствени клиенти в десетки страни тайно да крадат файлове, да подслушват разговори и да проследяват движенията на техните цели“, съобщи изданието, позовавайки се на „информирани източници“.

"The Washington Post" цитира изявление на NSO Group, според което компанията е блокирала акаунтите на неназовани клиенти заради съобщения за хакнати телефони на американски дипломати. Фирмата отдавна твърди, че нейната програма Pegasus е безсилна пред телефони с американски номера. „Не е известно дали дипломатите, уведомени за инвазията, са били в чужди страни или в САЩ“, пише изданието.

Apple се обърна към съда миналия месец с искане за постоянна забрана срещу използването от NSO Group на някой от нейните „софтуерни продукти, услуги и устройства“. /БГНЕС

Купертино / САЩ