Украйна оглави класирането по медали след първия ден на Зимната параолимпиада

Украинските атлети показаха издръжливост и упоритост на фона на войната в родината си, като се изкачиха на върха във временното класиране по медали в откриващия ден от Зимните Параолимпийските игри в Пекин с впечатляващите седем отличия.

Отборът завоюва три златни, три сребърни и два бронзови медала в състезанията по биатлон, само ден след пристигането си в китайската столица, което бе окачествено от ръководно лице като „чудо“ предвид огромните перипетии при пътуването. Домакините от Китай, междувременно, грабнаха осем медала, включително два златни.

Виталий Лукяненко.

Украйна завоюва и трите отличия в биатлона, като 43-годишният Витали Лукяненко добави седмо параолимпийско злато към колекцията си в състезанието за хора с увредено зрение, а 25-годишните Олександър Казик и Дмитро Суярко се поздравиха съответно със среброто и бронза. В състезанието от позиция прав, 33-годишният Григорий Вовчинский също спечели злато и отдаде почит към борещите се за Украйна. „Украйна е огромно семейство. Моят златен медал в първото ми състезание е за мир в Украйна, за хората на Украйна“.

30-годишната Оксана Шишкова, която също е с увредено зрение, триумфира в женския спринт, докато при дамите от позиция прав Людмила Ляшенко финишира втора. Рад Тараш се отчете със сребро при мъжете в дисциплината в ситинг спринта, който бе и първият медал за Украйна за деня. Родената в Украйна Оксана Мастърс, която се състезава за САЩ, спечели шесто параолимпийско злато от 2012-а насам и посвети победата в ситинг биатлона при дамите на родината си.

Китай стигна до медалите в първия ден в биатлона и алпийските ски, като завоюва две златни, три сребърни и три бронзови отличия. Докато постоянно е сред първите в класирането по медали на Летни олимпийски игри, първият медал на Китай на Зимни параолимпийски игри в историята дойде едва през 2018, като страната-домакин се надява най-големият тим някога от 96 атлети да донесе повече подиуми тази година. /БГНЕС