Кейт Уинслет в ролята на диктатор в "неловка" политическа сатира

Кейт Уинслет е в ролята на диктатор, който се бори с личните си демони, в "Режимът" - нова политическа сатира, чиито създатели се надяват тя да е "смешна и ужасна" едновременно, предаде АФП.


Носителката на "Оскар" се завръща за третия си минисериал по HBO след успехите на "Милдред Пиърс" и "Мер от Ийстаун".

В "Режимът", който ще се излъчва от 3 март, Уинслет играе Елена Вернам, диктаторка и хипохондричка, затворена в своя дворец в измислена централноевропейска държава, сляпа за ужасите на своето управление.

Филмът е частично режисиран от британеца Стивън Фриърс, известен с филми като "Кралицата", "Опасни връзки" и "High Fidelity".

82-годишният Фриърс заяви на пресконференция, че е бил привлечен от оригиналността на сценария на Уил Трейси, който преди това е работил по "Succession".

"Да имам жена, която е диктатор и е повредена по свой начин, ми се стори много интересно", каза Фриърс.

В сериала участва и Матиас Шьонертс в ролята на агресивен войник, в когото Елена се влюбва, а Хю Грант е в ролята на политически опонент, хвърлен в затвора.

Той е заснет отчасти в двореца Шьонбрун във Виена.

"Никога не съм снимал на толкова хубаво място", казва Фриърс. "Казах, че трябва да направим римейк на "Опасни връзки", тъй като тези стаи са много по-красиви от това, което имахме тогава", добави той.

Въпреки комедията, сериалът има отзвук от нарастващия авторитаризъм в много страни днес.

"Идеята беше да почерпим от възможно най-много различни източници и да направим нещо, което да е уникално и оригинално, но да е правдоподобно и днес", казва сърежисьорката Джесика Хобс ("The Crown").

"Това е неудобен за гледане сериал. Смятам, че политическата сатира трябва да бъде именно такава: да те накара да се замислиш за тези по-мрачни неща, докато се смееш на тях."

Отзивите до момента са смесени, като списание Time го нарича "много умело създадено забавление, но никога не предоставя проницателния политически коментар, който може да подкрепи неговата предпоставка".

Уинслет обаче получи висока оценка.

Според Hollywood Reporter нейното "сложно съчетаване на физически и психологически решения поддържа сериала някъде между гледаемост и очарование". /БГНЕС