Катимерини: Атина може да бъде най-близкият съюзник на Анкара

Беше добро посещение. Стегнат график, пълен с търговски и дипломатически срещи. Акцентът беше поставен върху създаването на имидж на Гърция като дестинация за инвестиции. Остава да видим как ще реагират инвеститорите. Усещането сред чуждестранни и гръцки бизнесмени може да се обобщи така: Вие сте на правилния път; трябва да предприемете конкретни стъпки, така че ключовите инвестиции да продължат напред (като проекта Elliniko); вече търсим възможност.

След излизането от кризата Гърция се намира на повратна точка. По време на посещението си в Ню Йорк премиерът Кириакос Мицотакис изпрати правилното послание. Неговият призив ще зависи от степента, в която думите му се превръщат в действия. В следващите месеци Гърция ще се появи на радарите на много големи и средни инвеститори в страната и чужбина. Последващите действия ще бъдат следващото ключово предизвикателство. Гърция винаги е имала проблем тук, дори когато управляващите са имали най-добрите намерения.

На дипломатическо ниво основното събитие беше срещата на Мицотакис с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата лидери обсъдиха всички основни въпроси. Освен хроничния спор за Кипър, където ситуацията се усложни още повече след откриването на газови находища, един от най-належащите проблеми в момента е миграцията.

Беше договорено Анкара да положи усилия за ограничаване на потоците към Егейските острови. Скоро министърът на миграцията на Гърция ще замине за Турция. Там ще стане ясно дали добрите намерения на Ердоган ще се превърнат в действия.

Анкара трябва да осъзнае, че поради редица причини Атина би могла да бъде най-близкият й съюзник в контекста на политическите, икономическите и търговските отношения с Европейския съюз. Това се демонстрира и в желанието на Мицотакис да подкрепи по-нататъшната икономическа помощ от страна на ЕС за Турция. Но постоянното издаване на навигационни предупреждения чрез навтекс и публикуването на карти, които изобразяват половината от Егейско море под турски контрол, не са от полза.

Ердоган трябва да разбере, че има интерес да реши кипърския въпрос, така че кипърските турци да могат да споделят приходите от новооткрития природен газ, както и да повлияят на вземането на решения в ЕС, като по този начин отворят пътя за присъединяването на Турция към регионалния енергиен пъзел. Всичко това не може да бъде постигнато със заплахи и провокации в изключителната икономическа зона на Кипър.

Новата администрация на Гърция се появи в Ню Йорк готова за ново начало. Силният президент на Турция има шанс да предприеме стъпки (драстично намаляване на миграционните потоци, прекратяване на заплахите и провокациите около Кипър и в Беломорието), които ще улеснят възстановяването на отношенията, като същевременно предлагат на страната му осезаеми предимства.

Топката е в неговото поле. /БГНЕС

--------------

Том Елис, "Катимерини".