Кацаров: Тестовете за малките ученици се бавят, намират се на различни митници в Европа

При щадящите тестове за малките ученици има забавяне, тъй като се намират на различни митници в Европа. Поръчани са 2,7 милиона теста със срок на доставка 9-и декември, тоест общо са договорени 4, 8 млн. щадящи теста, от които са доставени на Министерството на образованието 1,5 млн., 200 000 са налични в склада. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Според Кацаров, тези тестове биха били достатъчни да осигурят тестването на всички ученици в страната поне до средата на януари. Закупуването и осигуряването на тестовете за учениците не влиза изначално в задълженията на Министерството на здравеопазването, добави здравният министър Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че учениците от 8-ми до 12-и клас могат да се тестват с тестове за възрастни. Имаме достатъчно количество за 2 месеца напред, можем да ги доставим веднага и много по-бързо, отбеляза здравният министър. Ако МОН прецени и поиска от нас, ние имаме налични тестове за възрастни, които можем да предоставим по отделните области, каза още Кацаров. /БГНЕС

Тагове: