Къщата музей на Димитър Пешев - кът от обетованата земя в Кюстендил

Къщата-музей на Димитър Пешев-спасителят на българските евреи е един кът от Обетованата земя, пренесен в Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В двора на къщата има паметна плоча на Ицхак Рабин-израелският министър-председател и носител на Нобелова награда за 1994 г, заедно са Шимон Перес и Ясер Арафат. А къщата-музей е дарение от съюза на българските евреи в Израел, заради което можем да наречем мястото като част от обетованата земя.

Музеят на Димитър Пешев е открит през 2003 г. по случай 60-та годишнина от кюстендилската акция по спасяването на българските евреи, като особени заслуги за това има посланикът на Израел в България по това време Зисман, каза пред БГНЕС уредникът Нели Пешева.

Според нея музеят отразява жизненият път на Димитър Пешев, политическата му кариера, както и делото на кюстендилската делегация, които отиват при Димитър Пешев на 9 март 1943 г., молейки го да окаже съдействие на местните евреи. Това са Асен Хикмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов, Петър Михалев.

„Така с тези хора ние се гордеем, че спасяването на българските евреи тръгва от нашия град“, казва Пешева.

В музея е отразено и спасяването на българските евреи, от къде идват те в България, наградите които получава Димитър Пешев, добави уредникът Пешева.

Според нея в условията на пандемия музеят се посещава рядко, работи в дните сряда-неделя, често тук идват израелски граждани. А тези от поколението, спасени от фашистките концлагери, водят внуците и децата си, за да се запознаят с делото на спасителя си, което е прецедент, защото България е единствената държава, спасила сънародниците си от еврейски произход. /БГНЕС