Кашай: Задачата ми е да намалим грешките на съдиите, клубовете трябва да ми се доверят

"Моята задача е да намалим грешките, защото никой не печели от съдийските грешки, това е най-важното. Не ми трябват съвети или някакво специално отношение от клубовете. Разбира се, че уважавам клубовете, но аз съм тук да работя със съдиите", обяви новият председател на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай при официалното си представяне днес, предаде репортер на БГНЕС

Виктор Кашай

Вчера президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че Кашай, който е водил мачове на световно и европейско първенство, както и финал на Шампионската лига, ще застане начело на СК с договор за година и половина. "За мен това е голямо предизвикателство. Навсякъде има напрежение и голям интерес към съдийството. Бях щастлив, че ме потърсиха от БФС. Имах среща с г-н Михайлов за моята работа тук. Искаме да развием нови проекти в българското съдийство. Надявам се да мога да помогна с моя опит и моята всеотдаденост. Ако съдиите никога не правеха грешки, моята позиция нямаше да е важна и нямаше да съм тук. Моята задача е да намалим грешките, защото никой не печели от съдийските грешки, това е най-важното. В момента събирам информация за българските съдии, провеждам срещи за настоящите проблеми в българското съдийство. Първо искам да разбера какви са проблемите, след това с колегите ми искаме да подобрим това, което можем. Ще работим за по-добро представяне на съдийството, но не мога да обещая, че всички грешки ще изчезнат, това е невъзможно", коментира пред медиите днес Кашай.

Той изрази задоволство, че в Първа лига се използва системата ВАР. "Много съм щастлив, че съдиите тук имат възможността да използват ВАР, защото ВАР оправя много грешки, от ВАР печелят всички - клубовете, съдиите, феновете. Това е първият сезон в България с ВАР, ще се проведат 131 мача с ВАР, което не е толкова много. Поради това съдиите ще имат нужда от повече опит с ВАР, видях статистика, че топ съдиите тук са имали по 11 мача с ВАР, което не е много, а другите са имали по 3-4. Очаквам с времето съдиите да започнат да се справят по-добре. Нека да не забравяме, че ВАР е нещо съвсем ново във футбола, преди това в продължение на 100 години съдиите са разчитали само на себе си, така че има нужда от време. В другите страни можем да видим, че в първите 1-2 години употребата на ВАР е по-трудна, но в страни като Германия и Италия, където се използва повече време, употребата е много добра".

Той призова клубовете да се доверят на опита му. "Не ми трябват съвети или някакво специално отношение от клубовете. Разбира се, че уважавам клубовете, но аз съм тук, за да работя със съдиите. Които съдии се справят добре, ще получават шансове отново и отново, а за тези, които правят грешки, ще има определени последствия. Аз държа на справедливостта, призовавам всички клубове да се доверят на експертизата ми и международния ми опит".

Кашай разкри, че българският съдия Георги Кабаков има шанс да участва на Световното първенство в Катар в края на годината. "Кабаков има добра репутация. Миналата седмица той беше в Абу Даби за подготвителния курс за съдиите, които са номинирани за участие в Световното първенство. Той има шанс, но това е много трудно. Той е най-добрият български съдия в момента, така че трябва да го подкрепяме. Съдийската професия не е спринт, тя е маратон. Трябват много години, за да стигнеш дори до Лига Европа, още повече за да стигнеш до Шампионската лига. Няма как за няколко седмици да намерим нов диамант и да очакваме, че след няколко години той ще бъде на Световно първенство. Но това е част от работата ни, да намерим нови диаманти", коментира Кашай. /БГНЕС