Карим Бензема е 66-ият носител на "Златната топка"

Карим Бензема е новият носител на най-престижната индивидуална награда във футбола "Златната топка". За първи път в историята победителят бе избран за представянето си в рамките на сезона, а не на календарна година. На церемонията по награждаване във френската столица Париж той се превърна в петия французин в историята, който печели приза.

Бензема изигра страхотен сезон с Реал Мадрид, в който вкара 44 гола в 46 гола във всички турнири. Нападателят бе с основна заслуга за спечелването на титлите в Ла Лига и Шампионска лига, където вкара 15 попадения, включително хеттрици срещу Пари Сен Жермен и Челси в елиминациите. Голмайсторът на Реал е едва вторият футболист след Лука Модрич през 2018, който нарушава доминацията на Лионел Меси – миналогодишният победител, и Кристиано Роналдо, които взеха 13 от 14 „Златни топки“ между 2008 и 2021 години. На 34 години Бензема стана най-възрастният носител на индивидуалното звание след Стенли Матюс, който през 1956 година преборва конкуренцията на 41 години.

Карим Бензема е петият французин, който печели приза при мъжете.

Добър вечер на всички! Наистина съм горд, работих много, никога не съм се отказвал от тази мечта и преследването й. Имах модела на подражание – Зинедин Зидан, както и моята жена. Искам да благодаря на Роналдо – винаги съм мислел, че всичко е възможно. Имахме и трудни моменти с френския национален отбор – продължих да работя здраво и винаги съм се наслаждавал да играя футбол. Горд съм от моето пътешествие във футбола, беше трудно за всички, включително за моето семейство. Сега съм тук, трябва да благодаря и на моите съотборници и на треньорите, на големия президент Флорентино Перес, на моето семейство, и да продължа усилената работа. Благодаря за доверието и на президента на Лион Жан-Мишел Ола – там започнах моята кариера“, каза новият носител на „Златната топка“ при мъжете, след като получи наградата от спечелилия званието през 1998 Зинедин Зидан.

Негови подгласници останаха бившият нападател на Ливърпул и настоящ на Байерн Мюнхен Садио Мане и полузащитникът на Манчестър Сити Кевин Де Бройне, които допълниха призовата тройка. Мане донесе първа Купа на Африка на Сенегал в историята на страната по-рано през годината, като спечели Купата на Лигата и ФА Къп заедно с бившия си тим Ливърпул. Мърсисайдци останаха близо до титлата във Висшата лига, където завършиха на точка от шампиона Манчестър Сити, и загубиха финала на Шампионска лига от Реал Мадрид с 0:1. Сенегалският нападател спечели и наградата за феърплей по името на бразилската легенда Сократес. Де Бройне стана шампион с Манчестър Сити в Англия. Страхотната му игра в халфовата линия на „гражданите“ му отреди и третото място в класацията.

Топ 10 допълниха още Роберт Левандовски, който прибра наградата за Най-добър нападател по името на легендата на германския футбол Герд Мюлер, Мохамед Салах, Килиан Мбапе, Тибо Куртоа, Винисиус Жуниор, Модрич и Ерлинг Холанд. Меси, рекордьор със седем отличия, не попадна сред 30-те номинирани за първи път от 2005-а насам, докато Роналдо остана едва 20-и в тазгодишната класация на списание „Франс Футбол“.

Алексия Путелас грабна "Златната топка" при дамите за втора поредна година.

При жените, Алексия Путелас от Барселона защити трофея си от миналата година, печелейки за втора поредна година. Футболистката показа страхотна форма миналата кампания, като завърши с 18 гола и 18 асистенции, за да помогне на Барса да спечели титлата в Ла Лига. Тя бе определена и за Най-добра футболистка в Шампионската лига при дамите, независимо че Барселона отстъпи на Лион с 1:3 във финала в Торино. Освен Путелас, единствено Ада Хегерберг, която финишира седма тази година, и Меган Рапино са печелили „Златната топка“ при жените след приемането на наградата през 2018. Челната тройка бе допълнена от Бет Мийд и Сам Кър, а в топ 10 влязоха още Лена Обердорф, Айтана Бонмати, Александра Поп, Хегерберг, Уенди Ренар, Катарина Макарио и Люси Бронз.

За Най-добър млад играч до 21 г. бе определен полузащитникът на Барселона Гави. 18-годишният талант получи наградата от миналогодишния победител и негов съотборник при каталунците Педри. Освен двамата играчи на „блаугранас“, званието спечелиха преди Мбапе и Матайс де Лихт. Гави пребори конкуренцията на Едуардо Камавинга (Реал Мадрид) и Джамал Мусиала (Байерн Мюнхен), които оформиха тройката. В топ 10 попаднаха още Джуд Белингам, Нуно Мендеш, Йошко Гвардиол, Райън Гравенберх, Букайо Сака, Карим Адейеми и Флориан Вирц.

Гави бе определен за Най-добър млад играч до 21 г.

За Най-добър вратар бе определен стражът на Реал Мадрид Тибо Куртоа. Белгийският номер 1 запази 22 сухи мрежи миналия сезон и вдъхнови Кралския клуб по пътя към 14-и трофей от Шампионската лига. На финала с Ливърпул в Париж той направи впечатляващите девет спасявания – най-много, откакто се води статистика от сезон 2003-04. Зад него в тройката останаха съотборниците в националния отбор на Бразилия Алисон и Едерсон, вратари съответно на Ливърпул и Манчестър Сити. В топ 10 се наредиха още Едуар Менди, Майк Майнян, Кевин Трап, Мануел Нойер, Ян Облак, Ясин Буну и Юго Лорис.

За Най-добър клуб на годината бе определен Манчестър Сити. Шампионите на Англия вкараха 99 гола във всички турнири, печелейки четвърта титла на Висшата лига в последните пет сезона. Зад тях в топ 3 останаха отборите на Реал и Ливърпул, които играха във финала на Шампионска лига в Париж през май тази година. /БГНЕС