Караянчева: Успешното сътрудничество с общините да продължи и занапред

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители присъстваха на тържественото честване на 143-ата годишнина от избора на първия Градски съвет на Карлово.

Днес честваме важна за цялата ни страна годишнина – годишнината от учредяването на Първия градски съвет в Карлово, отбеляза Цвета Караянчева на тържествената сесия на Общинския съвет. На този ден преди 143 години тук, в една от люлките на българското Възраждане, започва изграждането на местното самоуправление, на местната власт, която винаги е била и ще бъде най-близо до стремежите и болките на гражданите, заяви тя.

Председателят на парламента подчерта, че още с първите си стъпки новият съвет на Карлово доказва, че се води от идеите на Възраждането и национално-освободителното движение. Взимат се мерки за възстановяване на стопанския живот, раздават се с купони жито на най-бедните, разширява се и се укрепва обществената собственост, предприемат се мерки за поддържане чистотата на града, взимат се решения да се открие и поддържа болница, да се организира полиция, посочи Цвета Караянчева. Още в първите дни на свободата членовете на съвета посвещават силите си на това да окажат подкрепа на вдовиците и сираците, оцелели по време на кланетата през лятото на 1877 г. в Карлово, допълни тя. Да бъдеш наследник на тези светли имена и възрожденски личности е гордост, но и огромна отговорност за днешните управници на Карлово, отбеляза председателят на Народното събрание.

Цвета Караянчева изрази надежда успешното взаимодействие между 44-ото Народно събрание и Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) да продължи и в следващия парламент. Това е важна крачка към гарантиране на благополучието и просперитета на страната, подчерта тя и добави, че сключеното Споразумение за сътрудничество между Народното събрание и НСОРБ е помогнало дневният ред на общините по-активно да присъства в законодателния процес.

Председателят на парламента посочи, че вече почти година местните власти са изправени пред необходимостта бързо и адекватно да реагират в отговор на пандемията. Всички решения, ограничения и изисквания, които бяха въвеждани на национално ниво, на практика бяха реализирани от местните власти, подчерта тя и допълни, че това изпитание за пореден път е доказало, че съвместната работа на централните, регионалните и местните институции е условие, без което обществото не може да функционира нормално.

По-рано председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители присъстваха на тържествения водосвет пред църквата „Св. Николай“. Те поднесоха цветя на паметника на Васил Левски и се включиха в шествието до паметника на председателя на Първия градски съвет на Карлово Васил Караиванов. /БГНЕС