Карапас триумфира със златото в колоездачното състезание на шосе

Еквадорецът Ричард Карапас спечели олимпийското злато в колоездачното състезание на шосе в Токио, надигравайки конкуренцията в 234-километровия планински етап.

След 55 години Еквадор отново има олимпийски златен медалист.

Това е едва вторият златен медал за Еквадор на Олимпийски игри след това на Джеферсон Перес в 50-километровото спортно ходене от Олимпиадата в Атланта през 1966. Словенецът Тадей Погачар, който се опитваше да стане първият състезател, печелил надпреварата в същата година заедно с Тур дьо Франс, грабна бронза с фото финиш, а среброто отиде за белгиеца Вут ван Аерт.

След като откриващата церемония се проведе пред малък брой зрители на 68-хилядния Олимпийски стадион, имаше доста японски фенове край трасето около вулкана Фуджи - най-високата точка в Япония с надморска височина от 3776 м. Британският колоездач Герант Томас, шампион в Тура от 2018, претърпя ранен инцидент и приключи участието си.

Основната група бързо се отдели в началото на изкачването, като белгийците и словенците ускориха темпото, преди Погачар допълнително да натисне. Последва атака от страна на Карапас и Брандън МакНълти, като бившият шампион от Джиро д'Италия остави зад себе си американеца при шест оставащи км. Ван Аерт се опита да изпревари еквадореца, но не успя да спре състезателя на Инеос, който се поздрави с впечатляващия успех и олимпийското злато. /БГНЕС