Карамфилова: Няма установени замърсявания от Брикетна фабрика-Русе

В периода на действие на Брикетната фабрика в Русе с основна дейност - брикетиране на въглища, до 2016 г, не са постъпвали сигнали за замърсяване на въздуха. Това заявява служебният екологичен министър Росица Карамфилова в отговор на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

Карамфилова уточнява, че през последните 5 години, на място на работната площадка са извършени 7 извънредни проверки по постъпили сигнали, свързани с дейността на дружеството, при които не е констатирано замърсяване на въздуха и на уличното платно, нито разпространение на прах извън работната площадка.

РИОСВ-Русе извършва постоянен контрол за качеството на атмосферния въздух в гр. Русе, с осъществяване на текущ контрол на емитерите с планови проверки за съответствие с поставените изисквания в екологичното законодателство и издадените индивидуални административни актове, а при постъпили сигнали за замърсяване на въздуха, приоритетно се извършват и извънредни проверки.

От МОСВ уверяват, че РИОСВ - Русе ще продължи да осъществява текущ и извънреден контрол на обектите, разположени на контролираната от инспекцията територия, включително необходимите замервания на качеството на атмосферния въздух. /БГНЕС