Каракачанов: Коалиция с ГЕРБ, ако приемат приоритетите ни

ВМРО би влязло в коалиция с ГЕРБ, както и с всяка друга политическа формация, ако тя подкрепя 7 приоритета, които бяха одобрени на заседание на Изпълнителния комитет на партията. Това заяви пред БГНЕС лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Сред по-важните приоритети на ВМРО са: промяна на Конституцията и засилване на правомощията на държавния глава, защита на националните интереси на международната сцена, подкрепа за средния и малък бизнес, справяне с демографската криза, защита на традиционните ценности и др.

„Ще направим коалиция само с тези политически сили, които са готови да работят за тези ценности. Ако ГЕРБ подкрепят тези ценности, да. На варианта дайте, защото ще дойдат комунистите и турците стига толкова. Ето имаме опорни точки, ако искате да работим за тях, може да работим не само с ГЕРБ, а и с всички други било протестърски, било непротестърски партии“, заяви Каракачанов, отговаряйки на въпрос дали ВМРО би влязла в следизборна коалиция с партията на Бойко Борисов.

Бившият военен министър смята, че е време да спрем да си играем на ляво и на дясно, на проевропейски и на антиевропейски.

„Имаме ли проблем с демографията? Имаме. Имаме ли проблем с циганизацията? Имаме. Докога ще мълчим и няма да правим нищо, защото някой може би щял да ни се скара. Имаме ли проблем с лъкатушенията във външната политика? Едните твърдо казват, че ще приемаме Македония без компромиси, другите казват няма да приемаме. Аз съм от вторите“, заяви Каракачанов.

Сред важните приоритети за ВМРО остава и не започването на преговори на РС Македония за членство в Европейския съюз, докато тя не се откаже от антибългарското си поведение.

Каракачанов поздрави новия служебен външен министър Светлан Стоев за позицията му по РС Македония, която той заяви в отговор на въпрос БГНЕС на церемонията по предаването на властта в МВнР.

„Радвам се, че новият външен министър много ясно заяви, че няма да има промяна в българската външна политика“, подчерта лидерът на ВМРО.

Той взе отношение и към казаното от македонския президент Стево Пендаровски, че РС Македония ще търси международна подкрепа за членството в ЕС и за да се натисне България.

„Ние сме си заявили политиката, а Пендаровски може да се обърне към който си иска и да разчита, на който си иска. Те искат да продължат своята непочтена политика спрямо България, да продължават да мачкат хората с българско самосъзнание в Македония, да продължават да възпитават населението в антибългарски дух, а някой друг да ни натисне да бъдем глупаците, които да се съобразяват с това. Поздравявам външния министър за позицията му. Смятам, че и за в бъдеще България не трябва да си променя политиката по отношение на Македония, докато тя не стане нормална държава и не провежда честна, почтена и добросъседска политика спрямо нас“, категоричен е Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО коментира и промените в Изборния кодекс и задължителното машинно гласуване. Според него с това се цели да бъде ударен част от електората на БСП – по-възрастните хора в по-малките населени места, на които ще им бъде доста трудно да гласуват. Каракачанов не вижда никакъв проблем наред с машинното гласуване да има и с хартиени бюлетини.

„Всички поправки бяха направени, за да могат партиите на авторите на промените да спечелят повече мандати на следващите избори. Това го разбраха и глухите, и слепите. Конюнктурни промени с опит да си нагласят мача за парламентарните избори“, каза лидерът на ВМРО. /БГНЕС