Карадайъ: Цялата дейност на последната коалиция беше основана на лъжата

Наред с множеството кризи в страната се намираме и в политическа, която е естественият край на политиката, основана на лъжата и омразата. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите с президента, предаде репортер на БГНЕС.

Тази последната коалиция от едната крайност в другата не се основава на база ценности и политики, а на база отрицание и цялата й дейност беше основана на лъжата, посочи Карадайъ. Изход от политическата криза е и предпоставка за излизане и намиране на решение на другите кризи. Тя започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което отказваше да има диалог между управляващи и опозиция в търсене на решение на кризите и проблемите на българските граждани. Разбира се, че има отказ от диалог и вътре в управляващото мнозинство. Сами нарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на законите на страната е нормална практика ако се извършва от правилните хора, добави Карадайъ. Чрез диалог трябва да възстановим нормалността и демокрацията.

Бюджетът за 2022 г. трябваше да е съобразен с плана за устойчивост и оперативните програми, пропуснахме цялата 2021 и в момента сме в същата ситуация. В това НС трудно може да се намери онзи необходим диалог, който да произведе онова нужно, хомогенно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Според нас ние трябва да се обърнем към избирателите, те да натоварват с определена отговорност и тежест политическите партии и в следващия парламент не да влезем с омраза и отрицание, а да влезем с нашите ценности, цели и приоритети, каза Карадайъ.

Кризите не могат да се решават само от една политическа сила, отговорността на политическите партии е много важна за решенията, които се вземат, заяви президентът Румен Радев. Политическият опит, който натрупа ДПС през годините, означава и много висока отговорност към избирателите. Винаги сте апелирали за диалог, но България очаква усилия от всички партии в борбата с корупцията. Надявам се, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство и очакванията на всички избиратели, които са принципни, посочи Радев. Актуализацията на бюджета и пакетът от закони за Плана за устойчивост не търпят отлагане. Надявам се партиите да влязат в един градивен диалог, подчерта още той. /БГНЕС

Тагове: