Кандидати на ГЕРБ/СДС, ПП-ДБ, ВМРО, и "Възраждане" ще управляват софийските села

Множество драми донесоха изборите в кметствата на софийските села: в 32 населени места софиянци трябваше да гласуват с четири бюлетини - за кмет на общината, за общински съветници, за районен кмет, но и за кмет на кметството. Голяма част от селата се намират в столичния район Нови искър.


Късане с многогодишно статукво, или пък битка, решена инфарктно с два гласа разлика, или издигане на само един кандидат - за тези местни избори със сигурност ще се говори и в следващите повече от 4 години.

Така например, в софийското село Подгумер кандидатът за кмет е само един - Валери Динчев от ГЕРБ/СДС, и продължава да управлява селото с още един мандат, подкрепен от 264 граждани. Любопитното е, че с "не подкрепям никого" в бюлетината са гласували 59 граждани.

В Локорско кандидатът на ГЕРБ Василка Кръстева печели с 8 гласа над независимия си конкурент за кметския пост Цветелина Гаврилова.

В Чепинци независимата Нели Ангелова печели от раз изборите с почти два пъти и половина повече гласове срещу Пламен Борисов от ПП-ДБ. В селото петима души са поискали да седнат на кметския стол.

В Негован кандидатът на ГЕРБ-СДС Валентин Павлов печели кметски мандат с внушителните 385 гласа срещу Елена Петрова от "Български социалдемократи", получила 84 гласа от съселяните си.

Бухово пък ще бъде управлявано от кмет, издигнат от ВМРО - БНД, след като Тодор Димитров спечели битката за поста срещу Детелина Йонкова от "Възраждане".

В село Яна независимата Елеонора Ангелова печели вота с 215 гласа срещу основния си конкурент Анна Тасева, издигната от БСП за България.

В кметство Желява Йордан Шехтански, издигнат от леви партии и "Атака" печели поста със 148 гласа. Шехтански е и единствен кандидат за кметството, а с "не подкрепям никого" са гласували 8 души.

В Горни Богров независимата Росица Стоянчова печели срещу конкурентката си от "Възраждане" Ася Асенова с 226 на 63 гласа.

В Долни Богров с незначителна разлика от 13 гласа кметския стол заема Пламен Колев от коалиция КОД /186 гласа/. Другите претенденти са поста са били от "Възраждане", ВМРО и ГЕРБ.

В кметство Кривина кандидатът на ГЕРБ/СДС Ивайло Алексанров печели вота с 271 гласа.

В Казичене кандидатът на ГЕРБ/СДС Григор Григоров отвява конкуренцията с рекордните 1235 гласа, което е над 85% от всички гласували, и с това получава мандат за следващите 4 години. Другият кандидат за поста - Ойлер Стоянов от "Възраждане" е получил доверието на едва 131 казиченци.

В село Лозен досегашният кмет Георги Младенов от ГЕРБ/СДС продължава да управлява селото и в следващите 4 години със спечелени 1351 гласа. Кандидатите за кметския пост в най-голямото село в България са общо четирима, като любопитното е, че 109 души са гласували с "не подкрепям никого", двама кандидати имат дори по-малко гласове и от това - Симеон Ралев от "Възраждане" получава 106 гласа, а Румен Гълъбов от Евролевицата - 81 гласа.

В Герман Божидар Трайков от ГЕРБ/СДС печели вота с 577 гласа, Маргаритка Станкова от ПП-ДБ е получила доверието на едва 259 избиратели.

В Кокаляне Александър Борисов от ГЕРБ/СДС е новият кмет, като събира 395 гласа.

В Долни Пасарел кандитатът на ГЕРБ/СДС Даниела Кръстева води почти двойно - с с 305 гласа, срещу 156 за другият кандидат за поста - Кристиан Илков от Евролевица.

Село Бистрица е с нов кмет, след като Самуил Попов от ПП-ДБ печели с 956 гласа срещу основния си опонент - Георги Амзин от ГЕРБ/СДС.

В Железница също има смяна на кмета - досегашният кмет Дойчин Сремкин от ГЕРБ/СДС губи поста си, а на негово място идва независимият Деян Младенов. Сремкин получава 321 гласа срещу 386 за Младенов.

Кметство Иваняне бе на косъм от интересен казус: единствената кандидатка Албена Иванова от ГЕРБ/СДС е получила 161 гласа, докато с "не подкрепям никого" са гласували 135 жители на селото.

Във Волуяк кандидатът на ГЕРБ/СДС Йордан Йорданов получава 557 гласа. Ангел Димитров от БСП получава 192 гласа, а Диана Христова от ИТН - 113.

В Мрамор също има един-единствен кандидат, и логично той печели следващия мандат - това е Александър Георгиев от ГЕРБ/СДС.

В Доброславци кметската битка лиши дългогодишната кметица на селото Светла Крумова от пореден мандат, и на нейно място идва Росен Николов, издигнат от "Възраждане". Разликата между него и Крумова е от 48 гласа в негова полза.

В Житен със сигурност и двамата кандидати за кметове са треперили до преброяването на последните бюлетини - Евгени Игнатов от ГЕРБ/СДС печели с едва два гласа разлика над Галя Георгиева от ПП-ДБ.

В Балша няма изненада - единственият кандидат за поста в кметството - Николай Нодков от ГЕРБ/СДС, печели вота.

В Мировяне Светослава Иванова от ПП-ДБ е новият кмет. Тя е спечелила 328 гласа срещу Пламен Филипов, подкрепен от лява коалиция.

В Кътина Крум Крумов от ГЕРБ/СДС е новият кмет с 228 гласа подкрепа.

Петър Велчев е новият кмет на Кубратово, като печели поста с 249 гласа подкрепа.

Световрачене ще се управлява от кмет-социалист, след като издигнатият от леви партии Петър Гургулеев печели с внушителните 377 гласа.

Във Войнеговци издигнатият от ГЕРБ/СДС Емил Алексиев печели изборите с 248 гласа. Другият претендент за поста - Денислав Методиев от ПП-ДБ получава доверието на 157 избиратели.

В Бусманци отново основната битка е между кандидата на ГЕРБ/СДС Валентин Иванов и издигнатият от леви партии Стефан Станоев. Иванов печели вота със 164 гласа.

Досегашният кмет на Мърчаево - младият Гергин Георгиев, този път издигнат от ГЕРБ/СДС, печели изборите. На второ място се нарежда Веселин Симеонов от Земеделския съюз "Ал. Стамболийски".

Във Владая досегашният кмет Цветанка Здравкова от ГЕРБ/СДС получава нов мандат с мощна подкрепа от избирателите - с 880 гласа. Вторият в надпреварата - Симеона Христова от "Български възход" печели едва 87 гласа.

В Мало Бучино кметът ще е от ВМРО - Весел Етугов получава подкрепата на 207 свои съселяни, а Николай Наков, издигнат от леви партии, - едва 62 гласа.

В някои села ще има и балотажи: в Локорско Василка Кръстева ще се изправи срещу досегашния кмет Цветелина Гаврилова.

В Чепинци битката ще е между Нели Ангелова и Пламен Борисов (ПП-ДБ).

Оспорвана битка на втори тур ще има между Пламен Колев (КОД) и Благой Асенов (“Възраждане”) в Долни Богров.

Оспорван ще е балотажът и в Житен, където Евгени Игнатов (ГЕРБ) ще се изправи срещу Галя Георгиева (ПП-ДБ).

Балотаж ще има и в Световрачене - между кандидата на БСП Петър Гургулеев и Бистра Аракелова (ГЕРБ)./БГНЕС