Канадските полярни мечки изчезват

Според ново правителствено проучване полярните мечки бързо изчезват от западната част на Хъдсъновия залив, в южния край на канадска Арктика.

роят на женските мечки и по-специално на мечетата е отбелязал драматичен спад.

Изследователите прелитат над региона - който включва град Чърчил, туристическа дестинация, обявена за "световна столица на полярните мечки" - на всеки пет години, за да преброят броя на мечките и да екстраполират тенденциите в популацията.

По време на последното проучване в края на август и началото на септември 2021 г., чиито резултати бяха публикувани по-рано този месец, те забелязаха 194 мечки и въз основа на това преброяване изчислиха общата популация на 618 мечки, което е по-малко от 842 пет години по-рано.

"Сравнението с оценките от въздушните проучвания от 2011 г. и 2016 г. показва, че числеността на WH (популацията в западната част на Хъдсъновия залив на белите полярни мечки) може да намалява", се казва в проучването.

То също така "разкрива значителен спад в числеността на възрастните женски и подрастващите мечки (мечета) между 2011 и 2021 г.".

"Наблюдаваните спадове са в съответствие с дългогодишните прогнози относно демографските последици от изменението на климата върху белите мечки", казват изследователите.

Те също така посочват като причина за намаляването на популацията възможното разселване на мечките в съседни региони и лова.

Местообитанията на мечките, покрити с морски лед, изчезват с тревожни темпове, като крайният север се затопля до четири пъти по-бързо от останалата част на света.

Морският лед е станал по-малко дебел и се разпада по-рано през пролетта, както и замръзва по-късно през есента.

Мечките разчитат на леда, за да се хранят с тюлени, да се придвижват и да се размножават.

От 80-те години на миналия век насам ледената покривка в залива е намаляла с близо 50 % през лятото, според Националния център за данни за снега и леда на САЩ.

В доклад, публикуван преди две години в списание Nature Climate Change, се изказва предположение, че тази тенденция може да доведе до почти пълното изчезване на тези животни, като се отбелязва, че през 80-те години на ХХ век на западния бряг на Хъдсъновия залив е имало 1200 полярни мечки./БГНЕС, АФП

Отава / Канада