Канада спира финансирането на научни изследвания с враждебни чуждестранни участници

Канада ще спре финансирането на изследователски проекти от стратегическо значение, ако някой от участващите изследователи е свързан с отбранителни структури или структури за сигурност на враждебни чужди държави, обяви правителството.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада

"Канадската система за напреднали научни изследвания е в челните редици на световните открития, но тя може да бъде и привлекателна цел за чуждестранни държавни субекти, които представляват риск за националната ни сигурност", заявиха министрите на науката, здравеопазването и обществената сигурност в съвместно изявление.

За тази цел "заявленията за безвъзмездни средства, които включват провеждане на изследвания в чувствителна изследователска област, няма да бъдат финансирани, ако някой от участниците е свързан с университет или институт, който има връзки с чуждестранни органи за сигурност, считани за враждебни на Канада".

В изявлението не се уточнява кои области се считат за чувствителни.

Тази мярка се предприема, след като през януари вестник "Глоуб енд Мейл" разкри, че десетки канадски университети от години си сътрудничат с учени, свързани с китайската армия.

През ноември канадската полиция арестува бивш изследовател на електрическата компания Hydro-Quebec по обвинение в шпионаж в полза на Китай.

Отношенията между Китай и Канада се влошиха рязко през последните години, особено след ареста от Канада по искане на Вашингтон на главния финансов директор на Huawei Мън Ванчжоу през 2018 г.

В отговор Китай задържа двама канадци в затвора в продължение на почти три години и ги освободи, след като Мън постигна споразумение с американските власти, което ѝ позволи да се върне в Китай./БГНЕС, АФП

Отава / Канада