Камерън призова САЩ да одобрят финансовата помощ за Украйна

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън, който е на официално посещение във Вашингтон, призова американските законодатели да одобрят нова помощ за Украйна, която да подпомогне финансирането на битката на Киев срещу руските военни сили, предаде АФП.


"Не се притеснявам от силата и единството, от консенсуса и смелостта на украинския народ. Притеснен съм, че няма да направим това, което трябва да направим", заяви Камерън на Форума за сигурност в Аспен в американската столица.

"Трябва да сме сигурни, че ще им дадем оръжията, икономическата, моралната и дипломатическата подкрепа, но най-вече онази военна подкрепа, която може да промени ситуацията", каза още британският външен министър.

Камерън направи първото си посещение във Вашингтон откакто беше назначен на поста външен министър. По-късно той трябва да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

На 6 декември Сенатът на САЩ блокира искането на Белия дом за 106 млрд. долара спешна помощ предимно за Украйна и Израел.

Това беше неуспех за президента Джо Байдън, който призова законодателите да одобрят средствата, предупреждавайки, че руският президент Владимир Путин няма да се спре при победа в Украйна, а дори може да нападне страна от НАТО.

"Трябва да дадем тези пари на украинците", каза Камерън. "Трябва да ги подкрепим и да се уверим, че Путин е този, който ще загуби, защото ако тези пари не бъдат гласувани, има само двама души, които ще се усмихват."

"Единият от тях е Путин, а другият е Си Дзинпин в Пекин. И не знам за вас, но аз не искам да подарявам коледен подарък на нито един от тези хора", допълни британският министър. /БГНЕС