Камбоджа унищожи над 6 тона наркотици

Камбоджа отбеляза днес по своеобразен начин Световния ден за борба с дрогата като унищожи повече от шест тона незаконни наркотици и компоненти, съобщиха официални лица.

Камбоджа отбелязва Световния ден за борба с дрогата

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Сар Кхенг подпали иззетите незаконни вещества на церемония, състояла се на Диамантения остров в столицата Пном Пен, съобщи агенция Синхуа.

"Събитието отразява ясно силното желание и ангажираност на камбоджанското правителство да предотврати и пресече всички форми на незаконен трафик на наркотици", каза той.

Кхенг добави, че властите ще засилят наказателните действия срещу всички видове престъпления, свързани с наркотиците и прането на пари.

Прокурорът от общинския съд в Пномпен Чренг Кхмао заяви, че по време на събитието са унищожени около 6,25 тона незаконни наркотици и компоненти, като добави, че става въпрос за хероин, кокаин, метамфетамин, екстази, катинон, кетамин и ниметазепам.

В държавата от Югоизточна Азия няма смъртна присъда за наркотрафикантите. Съгласно действащото законодателство, лицата, признати за виновни за трафик на повече от 80 грама наркотици, може да получат доживотна присъда.

По данни на Полицейската служба за борба с наркотиците на Камбожда за периода януари-май 2022 г. властите са арестували 6168 заподозрени в трафик на наркотици, включително 80 чужденци, като са иззели 1,58 тона незаконни наркотици. /БГНЕС

Пном Пен / Камбоджа