Камала Харис ще посети демилитаризираната зона на Корея след ракетния тест на Ким Чен Ун

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще посети в четвъртък демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, за да покаже ангажимента на Вашингтон към сигурността на Южна Корея, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски и южнокорейски представители.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Посещението идва дни, след като Северна Корея изстреля балистична ракета към морето и на фона на опасенията за възможен ядрен опит, тъй като опитите на администрацията на Байдън за контакт със севернокорейския лидер Ким Чен Ун се провалиха.

Посещението на Харис беше публично потвърдено от южнокорейския министър-председател Хан Дък-су по време на среща с американския вицепрезидент в Токио, а по-късно беше потвърдено и от американски служител.

Вицепрезидентът на САЩ е в региона, за да води американската президентска делегация на погребението на бившия японски министър-председател Шиндзо Абе.

"Почти 70 години след сключването на корейското примирие, посещението ще подчертае силата" на "съюза" между Сеул и Вашингтон "в лицето на всички заплахи" от страна на Северна Корея, заяви американският служител, пожелал анонимност.

Харис ще обиколи демилитаризираната зона, ще се срещне с военнослужещи, ще получи оперативен брифинг от американските командири, ще сподели виждания относно общата саможертва на американските и южнокорейските войници и ще потвърди "железния" ангажимент към сигурността на Южна Корея, добави служителят.

"Посещението Ви в демилитаризираната зона и в Сеул ще бъде много символична демонстрация на твърдия Ви ангажимент към сигурността и мира на Корейския полуостров", заяви Хан.

Много чуждестранни високопоставени гости, които идват в региона, посещават и силно укрепената демилитаризирана зона, разделяща двете Кореи. Няколко бивши президенти на САЩ, както и самият Байдън, преди да стане президент, са посещавали демилитаризираната зона. Но бившият президент Доналд Тръмп стана първият, който се срещна със севернокорейски лидер там, когато проведе трета среща с Ким през юни 2019 г. като част от неуспешните си усилия да убеди Ким да се откаже от ядрената и ракетната си програма.

Демилитаризираната зона често е определяна като последната граница на Студената война в света и съществува, откакто Корейската война от 1950-53 г. завърши с примирие, а не с мирен договор.

Северна Корея заявява, че запазва суверенното си право на самозащита, и обвинява както САЩ, така и Южна Корея във враждебна позиция спрямо страната. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ