Калън: Единството и солидарността срещу общите заплахи са от ключово значение за НАТО

Трябва да има единство, хармония и солидарност между съюзниците от НАТО срещу общите заплахи за сигурността и срещу тероризма, заяви говорителят на президента на Турция Ибрахим Калън в телефонен разговор със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Ибрахим Калън (четвъртият вдясно), говорител на турския президент

Наред с двустранните политически и икономически връзки официалните лица са обсъдили ролята на Турция в НАТО и приноса ѝ към алианса, предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид, кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в Алианса, доставките на зърно през Черно море и други регионални въпроси, се посочва в изявление на говорителя на турския президент.

Двамата обмениха мнения по въпроси от дневния ред на срещата на върха на НАТО следващата седмица, включително новата стратегическа концепция, войната в Украйна, борбата с тероризма, световната продоволствена криза и други въпроси на сигурността, се казва в изявлението.

Калън подчерта, че съюзниците от НАТО трябва да имат единна позиция срещу общите заплахи за сигурността и тероризма, като повтори, че Швеция и Финландия трябва да изпълнят исканията и очакванията на Турция в борбата срещу тероризма.

Откакто Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО миналия месец, Турция, която е дългогодишен член на алианса, неведнъж е изразявала възражения относно толерантността и дори подкрепата на двете скандинавски страни към терористични групировки, по-специално към терористичната организация ПКК.

Калън подчерта, че не може да се постигне напредък по въпроса, докато Швеция и Финландия не предприемат конкретни стъпки./БГНЕС, Анадолска агенция

Анкара / Турция