Какво следва от обвиненията срещу Доналд Тръмп?

Съхраняване на класифицирана документация, конспирация и фалшиви изявления. Доналд Тръмп е първият бивш президент на САЩ, срещу когото са повдигнати обвинения във федерално престъпление.


Ето какво знаем за обвиненията, предявени на 76-годишния Тръмп, фаворит за президентската номинация на републиканците през 2024 г., и какво следва оттук нататък:

Обвиненията

Юридически и политически взривоопасното дело е свързано със задържането от Тръмп на класифицирани документи след напускането му на Белия дом през януари 2021 г.

Стотици документи бяха иззети от ФБР при обиск в дома на Тръмп в Мар-а-Лаго във Флорида, след като той не изпълни призовка да ги предаде.

Два пъти подложеният на импийчмънт Тръмп беше обвинен от „Голямото жури“ във Флорида след разследване на специалния съветник Джак Смит.

Обвинителният акт все още не е разсекретен - Тръмп трябва да се яви в съда в Маями във вторник, но според един от адвокатите му срещу него са повдигнати седем обвинения.

В интервю за Си Ен Ен Джим Тръсти заяви, че макар Тръмп да не е обвинен в шпионаж, някои от обвиненията са свързани с предполагаеми нарушения на Закона за шпионажа.

Сред тях са незаконно задържане на "информация за националната отбрана" и укриване на документи с намерение да се възпрепятства или попречи на федерално разследване.

Други обвинения включват заговор, даване на неверни показания пред ФБР и манипулиране на свидетели, каза Тръсти, без да дава повече подробности.

Според "Ню Йорк Таймс" Тръмп може да бъде обвинен и в неправилно боравене с официални документи и неуважение към съда за това, че не се е съобразил с призовката да предаде записите на Националния архив.

Присъдата за задържане на класифицирани документи предвижда максимално наказание до 10 години затвор, докато възпрепятстването се наказва с до 20 години затвор.

Конспирацията и даването на неверни показания носят присъди до пет години, докато неправилното боравене с официални документи се наказва с до три години затвор, а неуважението към съда - с шест месеца.

Какво следва?

Тръмп трябва да се яви пред федералния съд в Маями във вторник следващата седмица, когато обвинителният акт ще бъде разсекретен, освен ако не бъде публикуван по-рано.

Тръсти, адвокатът на Тръмп, заяви, че се работи по организацията на явяването на бившия президент в съда съвместно с Маршалската служба на САЩ и Сикрет сървис, за да се " извърши това възможно най-гладко".


"Той ще се появи", каза Трусти. "Той знае, че е невинен. Знае, че това е глупост."

Тръмп вероятно ще направи пледиране за невинност на изслушването пред федерален съдия във вторник.

След това съдията ще изготви график за досъдебните изслушвания и процеса, известен като разкриване на доказателства, при който прокурорите предават доказателства на защитата.

Според правни анализатори процесът на разкриване може да бъде особено сложен в случая, тъй като става въпрос за документи, за които се твърди, че включват някои от най-строго пазените тайни на страната.

Според "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Пост" делото първоначално ще бъде разгледано от 42-годишната Айлин Канън, назначена от Тръмп съдийка, която взе решения, благоприятни за бившия президент, по време на съдебния преглед на документите, иззети при обиска на ФБР в Мар-а-Лаго.

Същинският съдебен процес не се очаква да започне в продължение на няколко месеца и нищо не пречи на Тръмп да се стреми към втори мандат в Белия дом, докато е обвиняем.

Други правни проблеми на Тръмп

Делото за документите не е единственото правно предизвикателство пред Тръмп.

През март в Ню Йорк срещу магната в областта на недвижимите имоти бяха повдигнати обвинения за фалшифициране на бизнес документи, свързани с плащанията на "тихи пари" към бивша порнозвезда.

Под "тихи пари" се разбират финансови средства, платени в замяна на споразумение за неразкриване на информация, което може да бъде прекратено по съдебен ред. То може да се отнася и до споразумение да се твърди, че нещо не се е случило, въпреки че се е случило, дори в съдебно свидетелство.

Специалният съветник Смит също така проучва дали Тръмп трябва да бъде обвинен във връзка с нападението на негови поддръжници срещу Капитолия в САЩ през януари 2021 г.

Прокурорите в Джорджия също така разследват дали Тръмп незаконно се е опитал да обърне резултата от президентските избори през 2020 г. в южния щат. /БГНЕС

-------------------------------------------------------------

Крис Лефков – Агенция Франс Прес