Какво предстои след вота в Нидерландия?

Крайнодясната партия на Герт Вилдерс спечели повечето места на изборите в Холандия, според екзитполове, но фрагментираната политическа система на страната означава, че ще са необходими месеци на преговори, преди да бъде сформирано следващото правителство. Ето какво се очаква, след като Партията на свободата (PVV) на Вилдерс спечели 35 места в парламента пред левите партии с 26 места и дясноцентристките с 23.


"Сложни и вълнуващи" преговори

76 е магическото число. Толкова са местата в 150-местния парламент, необходими на всяка коалиция, за да управлява. Веднага щом излязат окончателните резултати, ще излязат калкулаторите, за да се види каква комбинация от многото състезаващи се страни може да стигне до това число. Новата Камара на представителите се събира, за да започне работа по съставянето на кабинет - "сложен и вълнуващ процес", както го описва уебсайта на самия парламент. Първо, политическите партии назначават "скаут", който да започне първоначалните преговори. След това парламентът назначава "информатор", който да очертае възможните контури на коалиционно споразумение. Преди 2012 г. това лице беше назначавано от монарха. Когато изглежда, че група партии могат да работят заедно, се появява "форматор", който почти винаги е човекът, спечелил изборите. Този човек започва деликатната работа по изграждането на потенциален кабинет. Ако всичко е договорено, партиите подписват коалиционно споразумение и новото правителство излага плановете си в парламента, последвано от вот на доверие.

Колко време ще отнеме това?

Партиите се състезават да вкарат колкото се може повече от програмите си в коалиционното споразумение и това се прави дори преди надпреварата за министерски постове. Сформирането на последното правителство на премиера Марк Рюте отне рекордните 271 дни. Този път може да отнеме дори повече време. „На фона на високата фрагментация формирането на правителство остава дори по-важно от точния изборен резултат“, каза Херман Бетен от Teneo Research Group. Повечето анализатори не очакват правителство да бъде съставено преди средата на 2024 г.

Кой командва тогава?


Докато новото правителство не положи официална клетва, кабинетът и премиерът в оставка управляват страната, в този случай това е Марк Рюте. Той предизвика предсрочните избори, когато кабинетът му се срина заради имиграционната политика, и обяви, че напуска политиката. Нещата вървят доста гладко през междинния период. Това е изпитан процес, тъй като никога в холандската история една партия не е спечелила повече от 50 процента от гласовете.

Колко стабилни са коалициите?

Проблемът със системата е, че с толкова слаби мнозинства в парламента, коалицията винаги зависи от милостта на по-малките партии, ако те оттеглят подкрепата си. Коалициите трябва да включват вече широк набор от партии, които често са относително далеч една от друга политически и които са се атакували взаимно по време на предизборната кампания. Последната коалиция на Рюте беше особено крехка и в крайна сметка се разпадна заради „непреодолими различия“ относно имиграцията.

Какво следва за Рюте?

Известен по света, че пътува с велосипед на работа, понякога хапвайки ябълка по пътя, Рюте беше силен глас в Европа. Понякога дразнеше южните си колеги с изискванията за спазване на фискалната дисциплина. Ширят се слухове, че искал да стане новият генерален секретар на НАТО, когато Йенс Столтенберг се оттегли. Рюте омаловажи идеята, макар да призна, че би била "интересна роля". Той обаче смята, че постът трябва да се даде на жена. /БГНЕС