Какво ако кризата в Украйна затвори кранчето на руския газ за Европа?

Какво ще се случи, ако доставката на руски газ бъде преустановена поради кризата в Украйна? Експерти казват, че за Германия би било трудно да запълни тази празнина. Но те също така заявяват, че Русия е еднакво зависима от германската валута. На този въпрос се опитва да отговори "Дойче веле".

Русия никога не е използвала газ или петрол като оръжие за изнудване на други страни, твърдят представители на енергийни концерни и политици на страни, приятелски настроени към Москва. В спора за Украйна обаче се създава впечатлението, че Владимир Путин е загърбил стратегията на своя предшественик.

Най-голямото западноевропейско газово хранилище на руския концерн "Газпром", което се намира в Рехден, Германия, на практика е празно. Само 6% от капацитета са запълнени. Други хранилища са запълнени само с 13% - исторически най-ниското ниво на газ в европейските газови хранилища в средата на зимата.

Германия зависи от руския газ

Германците все още не мръзнат, токоснабдяването не е ограничено, защото газохранилищата с доставки от фирми от Норвегия и Нидерландия, са почти наполовина пълни.

Но ако Русия, в случай на ескалация на украинския конфликт, напълно спре доставките на газ, тогава Европа и особено Германия ще се изправят пред сериозен проблем. Русия е най-големият доставчик на газ в Германия с дял от 55 процента, следвана от Норвегия (30 процента) и Нидерландия (13 процента).

Кой би могъл да запълни празнината при спешни случаи? Норвегия вече отказа. Въпреки че не може да говори от името на енергийните компании, норвежкият премиер Йонас Гар Стор каза по време на скорошно посещение в Германската индустриално-търговска камара в Берлин: „Доколкото знам, производството в момента е на пълен капацитет. Ако няма доставка от Русия, не можем да запълним празнината."

САЩ биха могли да доставят повече, но...

Сега всички погледи са насочени към Америка, един от най-големите производители на природен газ в света. Според Ройтерс, американското правителство се е договорило с германски и европейски енергийни компании за планове за доставка на газ за Европа при спешни случаи. Говори се за отлагане на работата по поддръжката, за да се поддържа производството на газ на високо ниво.

Свързаните енергийни компании обаче обясниха, че загубата на големи количества газ от Русия трудно ще бъде компенсирана, позовавайки се на оскъдните доставки на газ по света. Не е известно с кои компании са се свързали представители на Държавния департамент.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ отказа да коментира преговорите. Той обаче потвърди, че се планира евентуално извънредно положение.

Съединените щати са най-големият износител на втечнен природен газ в света от декември, изпреварвайки Катар. Според агенция "Блумбърг" миналата година от САЩ са отплавали повече от хиляда товарни кораба, превозващи втечнен природен газ. Половината са отишли в Азия, една трета в Европа. Съществува обаче скептицизъм по отношение на това дали САЩ могат напълно да компенсират загубата на газ, идващ от Русия.

Американските доставки вероятно не са достатъчни

В интервю за "Хнделсблат" Леонхард Бирнбаум, ръководител на енергийния гигант E.ON, каза, че „САЩ не могат да компенсират газа от Русия“.

Европейската комисия се опитва да успокои ситуацията и казва, че системата за доставки в ЕС може да се справи с голямото търсене и смущения в доставките в повечето части на Европа. Те обаче признават, че Европа може да се нуждае от "повече внос на газ".

Германският министър на икономиката Роберт Хабек смята, че е възможно допълнително увеличаване на новосъздадените мощности на ЕС за производство на втечнен газ. Капацитетите в Нидерландия, Полша и Италия в момента се използват само на 30%. „Ако се увеличат до 100%, би било възможно да се задоволят голяма част от нуждите от внос на втечнен газ от ЕС“, каза политикът от Зелените пред "Шпигел".

Енергийният експерт Клаудия Веленройтер от Хамбургския институт за международна икономика не вярва, че това изобщо ще е необходимо. Въпреки напрегнатата ситуация, тя не предвижда проблеми с доставките. „Германия зависи не само от руския газ, но и от приходите от износ на газ“, каза тя.

Няколко газопровода захранват Европа

В дългосрочен план германският министър на икономиката планира да засили контрола върху газовите резерви на страната: зимата показа, че Германия с намалени доставки е по-податлива на колебания в цените и геополитическо напрежение. „Ето защо трябва да се подготвим по-добре за следващата зима, така че складовете да са добре запълнени“, каза Робърт Хабек. „Виждам го като политическа задача.

Най-големият производител на природен газ в света, "Газпром", доставя газ за Европа по няколко маршрута. Освен по маршрута през Украйна и газопровода "Ямал" през Беларус и Полша, газ за Германия тече и през най-важния газопровод "Северен поток", директно от Русия.

„Северен поток-2“ подобно на своя газопровод близнак вече е завършен, но все още не е пуснат в експлоатация. Този газопровод е обект на геополитически спорове и не е реалистично да заработи по време на напрежението около Украйна.

Тук е и т. нар. "Турски поток", едната тръба на който преминава през Балканите. /БГНЕС

Категории: