Как шоколадът може да противодейства на изменението на климата

Във фабрика от червени тухли в германския пристанищен град Хамбург в единия край влизат черупки от какаови зърна, а от другия излиза невероятен черен прах, който може да противодейства на изменението на климата.


Веществото, наречено биовъглен, се получава чрез нагряване на какаовите люспи в помещение без кислород до 600 °С.

Процесът блокира парниковите газове, а крайният продукт може да се използва като тор или като съставка при производството на "зелен" бетон.

Въпреки че индустрията за производство на биовъглища е все още в начален стадий, технологията предлага нов начин за отстраняване на въглерода от земната атмосфера, твърдят експерти.

Според Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) към ООН биовъгленът може да се използва за улавяне на 2,6 милиарда от 40-те милиарда тона CO2, които понастоящем се произвеждат от човечеството всяка година.

Но увеличаването на използването му остава предизвикателство.

"Ние обръщаме въглеродния цикъл", заяви пред АФП Пейк Стенлунд, главен изпълнителен директор на Circular Carbon, във фабриката за биовъглерод в Хамбург.

Заводът, който е един от най-големите в Европа, приема използваните какаови черупки чрез мрежа от сиви тръби от съседна шоколадова фабрика.

Биовъгленът улавя съдържащия се в люспите CO2 - в процес, който може да се използва за всяко друго растение.

Ако какаовите черупки се изхвърлят по обичайния начин, въглеродът, съдържащ се в неизползвания страничен продукт, би се освободил в атмосферата при разлагането му.

Според Дейвид Хубен, учен в областта на околната среда от института UniLaSalle във Франция, вместо това въглеродът се утаява в биовъглищата "в продължение на векове".

Един тон биовъглища може да съхрани "еквивалента на 2,5 до три тона CO2", казва Хубен пред АФП.

Биовъгленът вече е бил използван от коренното население в Северна и Южна Америка като тор, преди да бъде преоткрит през 20-ти век от учени, изследващи изключително плодородни почви в басейна на Амазонка.

Изненадващата структура на веществото, наподобяваща гъба, стимулира реколтата, като увеличава абсорбирането на вода и хранителни вещества от почвата.

В Хамбург фабриката е обвита в слаб мирис на шоколад и се затопля от топлината, излъчвана от тръбите на инсталацията.

Крайният продукт се изсипва в бели чували, които се продават на местните фермери под формата на гранули.

Един от тези фермери е 45-годишният Силвио Шмидт, който отглежда картофи близо до Бремен, западно от Хамбург. Шмидт се надява, че биовъгленът ще помогне "да се осигурят повече хранителни вещества и вода" на песъчливите му почви.

При производствения процес, наречен пиролиза, се получава и определено количество биогаз, който се препродава на съседната фабрика. Общо 3500 тона биовъглен и "до 20 мегаватчаса" газ се произвеждат от завода всяка година от 10 000 тона какаови черупки.

Въпреки това методът на производство остава труден за разширяване до нивото, което си представя МГИК.

"За да се гарантира, че системата съхранява повече въглерод, отколкото произвежда, всичко трябва да се извършва на място, с малко или никакъв транспорт. В противен случай няма смисъл", казва Хубен.

И не всички видове почви са добре приспособени към биовъглища. Торът е "по-ефективен в тропически климат", а суровините за производството му не са достъпни навсякъде, каза Хубен.

Цената също може да бъде непосилна - "около 1000 евро (1070 долара) на тон - това е твърде много за един фермер", добави той.

За да се използва по-добре мощният черен прах, Хубен заяви, че ще трябва да се намерят други приложения. Строителният сектор например би могъл да използва биовъглища при производството на "зелен" бетон.

Но за да се реализира печалба, бизнесът с биовъглища е предложил друга идея: продажба на въглеродни сертификати.

Идеята е да се продават сертификати на компании, които искат да балансират въглеродните си емисии чрез производството на определено количество биовъглища.

С включването на биовъглищата в силно регулираната европейска система за въглеродни сертификати "наблюдаваме силен растеж в (сектора)", казва главният изпълнителен директор Стенлунд. Компанията му смята да открие три нови обекта за производство на повече биовъглища през следващите месеци.

В цяла Европа проектите за биовъглища започнаха да се увеличават. Според федерацията на биовъглеродната индустрия производството ще се увеличи почти двойно до 90 000 тона през тази година в сравнение с 2022 г. /БГНЕС