Как да се подобри гражданската активност на децата обсъди Съветът на децата към ДАЗД

Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето проведе заседание в гр. Приморско. В продължение на три дни членовете на Съвета обсъждаха важни и интересни за тях теми, сред които как да се увеличи детско и младежко участие и представителство и да се подобри гражданската активност.


С експерти от Държавната агенция за закрила на детето, представителите на единствения детски консултативен орган у нас дискутираха процедурата за избор на членове и Устава на Съвета на децата към председателя на ДАЗД.

Процедурата тече в момента, като през септември месец ще са ясни новите членове на детския съвет. Тогава на тържествено заседание по повод 20-годишнина на Съвета на децата те ще поемат щафетата от досегашните представители, които са навършили 18 години.

„Тази година Съвета на децата навърши 20 години. Първите му членове отдавна не са деца, но е изключително вдъхновяващо да виждаме как с всяка изминала година – вие, децата ставате все по-активни, търсещи, емпатични, изискващи от нас възрастните и това на мен и на целия екип на ДАЗД ни дава още повече сили да направим всичко възможно, за да може да кажем и покажем на цялото ни общество, че детския глас има значение и ние възрастните трябва да го чуваме“, каза д-р Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето при откриването на заседанието, съобщиха от Агенцията.

По време на заседанието в гр. Приморско с лектора Адела Бозмарова от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и заместник-председател на Национален младежки форум, децата участваха в редица симулативни игри, научавайки повече за функционирането на гражданското общество, за правата и задълженията. Част от импровизираното състезание между отбори от Съвета на децата беше и запознаването с Конституцията на Р България. Представиха и свои инициативи, които се реализирали в училищата и градовете си.

Те споделиха, че за тях е важно до повече техни връстници да достига информация как може да участват по активно в обществения живот и да се чува мнението им. Членовете на Съвета на децата са категорични, че най-важното във всяка общност е всеки да помага на другия и всеки не само да слуша, но и да чува. В заседанието взеха участие 24 деца от почти всички области в страната./БГНЕС