Кадиров упрекна Пригожин заради "иронични изявления"

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че е разговарял по телефона с основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин относно изявленията на последния за чеченското специално подразделение "Ахмат". Рамзан Кадиров обвини Пригожин и неговите командири, че са нарушили споразумението да не споменават "Ахмат" или "Вагнер" в изявленията си. Ръководителят на Чечения направи това изявление в Телеграм.


Рамзан Кадиров заяви, че е решил да се обади на Евгений Пригожин след неговото "иронично изявление" по отношение на "Ахмат". Припомняме, че на 31 май Евгений Пригожин заяви, че подразделението "Ахмат" няма за задача да освободи цялата Донецка народна република (ДНР). "И Кадиров, доколкото разбирам, не е казал това. Те ще се занимават с определени райони, в които ще действат", каза тогава основателят на "Вагнер".

Коментирайки това изявление, ръководителят от Чечня написа, че ахматските части са готови да освободят ДНР. Той припомни, че Мариупол е бил превзет "за рекордно кратко време с много по-малък брой личен състав", а не за 10 месеца като Бахмут. "А кои части могат да се смятат за по-ефективни след това? Отговорът е очевиден", написа Рамзан Кадиров.

Кадиров продължава да твърди, че в хода на телефонен разговор с Евгений Пригожин са стигнали до споразумение и са обещали да не критикуват и дори да не споменават "Ахмат" или "Вагнер" в изявленията си. "Като инициатор на разговора вече исках да кажа на разтревожената аудитория, че недоразумението е разрешено, но... Пригожин реши да ме изпревари и го обяви пръв, а командирите на Вагнер направиха серия от цинични изявления още на следващия ден", пише Рамзан Кадиров.


В тях, според чеченския лидер, Пригожин е представил реакцията на чеченската страна на изявленията си за "Ахмат" "в стила на 90-те години" и дори е "направил паралел" с убийството на руския герой Сулим Ямадаев през 2009 г., а също така е заявил, че ще се въздържа от "изявления за националното малцинство".

Чеченският лидер каза, че ще остави всичко на съвестта на Евгений Пригожин. Той също така изрази несъгласие с думите на основателя на "Вагнер", че Генералният щаб и министерството на отбраната на Руската федерация не помагат на неговото подразделение. "Те помагат и на нас, и на тях. Стратегия, въздушна поддръжка, оперативни и разузнавателни данни, боеприпаси, муниции - имаме всичко това", заяви Рамзан Кадиров. /БГНЕС