Кабинетът "Габриел", на ход е парламентът

Кандидатът за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел връчи папка с проектосъстав за Министерски съвет на президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев още днес ще издаде указ и ще изпрати предложения кабинет за гласуване в Народното събрание.

ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи само и единствено предложения от Габриел състав на правителство с първия мандат, заяви Габриел. Тя върна мандата изпълнен и прочете състава на кабинета, който предлагат.

Общо 12 министри запазват постовете, които заемаха през последните 9 месеца. Самата Габриел запазва позицията си във външно министерство, а Николай Денков става вицепремиер по европейските въпроси. Нови министри влизат в здравеопазването, в образованието, в екологията, в електронното управление. Иновациите и растежа ще бъдат оглавени от досегашния председател на парламента, а енергетиката се поема от депутат от ГЕРБ. Досегашният председател на военната комисия пък заема мястото на Тодор Тагрев в Министерство на отбраната.

Министър-председател - Мария Габриел;

вицепремиер по европейските въпроси - Николай Денков;

министър на финансите - Асен Василев;

министър на вътрешните работи - Калин Стоянов;

министър на регионалното развитие - Андрей Цеков;

министър на труда - Иванка Шалапатова;

министър на отбраната - Христо Гаджев;

министър на правосъдието - Атанас Славов;

министър на образованието - Галин Цоков;

министър на здравеопазването - Катя Панева;

министър на културата - Кръстю Кръстев;

министър на околната среда - Ивелина Василева;

министър на земеделието - Кирил Вътев;

министър на транспорта - Георги Гвоздейков;

министър на икономиката - Богдан Богданов;

министър на иновациите - Росен Желязков;

министър на енергетиката - Жечо Станков;

министър на електронното управление - Валентин Мундров;

министър на туризма - Зарица Динкова;

министър на спорта - Димитър Илиев.

В този момент България не може да бъде изпратена на нови избори, заяви Мария Габриел на излизане от президентството.

Тя съобщи, че споразумението с ПП-ДБ е подписано от нея преди два дни. Христо Иванов също е сложил подпис. Рая Назарян съобщи, че другите съпредседатели на ПП-ДБ обаче не са го все още подписали.

Подходила съм с моята отговорност пред България и българските граждани. Давам много ясна гаранция, че отговорността е споделена. Видяхте, че и по време на преговорите стана ясно, че нямаме различия с ПП-ДБ за съдебна реформа, регулатори и борба с корупцията. Искам да се развиват регионите, заяви Мария Габриел и продължи:

В този момент България не може да бъде изпратена на нови избори. В кабинета има хора с опит – с парламентарен, с управленски. Има хора, зад които стои и ПГ на ГЕРБ и ПГ на ПП-ДБ.

Споразумението вчера в 18:00 часа беше одобрено от господин Христо Иванов, заяви Рая Назарян. След половин час, след като беше подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат.“, каза още Назарян. /БГНЕС