Кабелни оператори сигнализират, че държавата строи инфраструктура за определени компании

Държавата строи незаконни трасета за определени кабелни оператори. Това се извършва, въпреки че държавата няма право да изгражда телекомуникационна инфраструктура, защото не е далекосъобщителен оператор, съобщиха за БГНЕС от Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000".

От там сигнализираха, че в момента се изгражда трилентов път – локално платно в участъка от Пловдив до Асеновград, под който се полагат тръби за кабели.

„В него разрешението за строеж е издадено от Областната управа, тъй като пътят влиза в три общини. В това разрешение за строеж обаче няма полагане на тръби, кабели, оптики. В същото време фирмата изпълнител полага тръби на „Виваком" и А1", заявяват от НСКО „Клуб 2000".

Сдружението заявява, че ще търси отговорност от всички институции, участвали в процеса на одобряване на документите и изграждането на инфраструктурата. Според тях нещата се случват по втория начин.

„В момента те се разбират по втория начин – държавата им слага тръби, като някой прибира комисионна от това строителство. С нашите пари се строи нещо и се дава на определени оператори. На какви цени, не можем да коментираме. После това няма как да се узакони. Може би след време държавата трябва да го узакони като обект, който тепърва ще се строи", заявиха от НСКО „Клуб 2000".

Същият проблем съществува не само в Пловдивско, но и в Каварна. Там по никакъв начин не е било упоменато кой може да използва положените тръби и защо ги влагат. Имало проекти, в които се посочва, че тези тръби са за двата оператора, но не и в случая, касаещ Каварна.

„Ние трябва да разгадаем дали държавата помага на „Виваком" и А1 и, ако им помага, защо пренебрегва другите. Ако държавата изгражда нещо, то достъпът до него трябва е равен за всички", категорични са от НСКО „Клуб 2000".

Тръбите в Каварна са били положени вместо под тротоара на ул. „България" под платното, което е неправилно, отбелязват от Сдружението. /БГНЕС