Кабели-изненада забавиха кръстовището на бул. "Каблешков" с ул. "Луи Айер"

Първоначално очаквахме, че ще изградим кръстовището на бул. "Тодор Каблешков" с "Луи Айер" за един месец и той ще завърши на 2 юли, но излязоха много допълнителни инженерни мрежи, главно кабели – силови и слаботокови. Всички тези реконструкции, допълнително с проектиране, са приключени и към момента вече трети ден върви асфалтиране и работа по тротоарите.

Това каза за БГНЕС зам.-кметът по обществено строителство в Столичната община инж. Ангел Джоргов. Той призна, че има забавяне, но изрази надежда, че в края на следващата седмица – 23 юли, кръстовището да бъде отворено за движение. След това работата трябва да продължи в участъка между ул. „Деян Белишки“ и ул. „Костенски водопад“.

„Предстои преасфалтиране на пътното платно, изграждане на велоалея, тротоарни настилки и ново улично осветление“, посочи той.

От думите му стана ясно, че продължава отчуждаването на терени по продължението на „Тодор Каблешков“ в посока „Черни връх“.

„Проектирането приключва, вече са пуснати проектите за съгласуване. Проектът ни до „Черни връх“ е готов. Надявам се, че до следващата пролет ще приключат отчуждителните процедури и ще може напролет, с придобити терени, да започнем да работим пробива, който е изключително важен за софиянци“, коментира зам.-кметът.

Попитан какво се случва с трасето на трамвая, Джоргов обясни, че успоредно с другите дейности тече и проектирането на релсовия път. „Първоначално сме възложили проектирането на участъка от бул. „България“ до ухото на „Хладилника“, като на по-следващ етап ще възложим за проектиране и трамваят по ул. „Филип Кутев“, поясни той.

По отношение на ремонта на друга важна столична артерия – булевард „Цар Борис III”, зам.-кметът коментира, че там нещата вървят с изключение на два участъка, които малко закъсняват.

„По ул. „Княз Борис I“ при ул. „Алабин“ излезе водопровод, който по първоначални данни трябваше да бъде чугунен и в добро състояние. При изкопните дейности се оказа, че той върви под релсите, той е стоманен и трябва да бъде сменен, защото не е в добро състояние", посочи Джоргов и каза, че до понеделник се надява от „Софийска вода“ да приключат с ремонта, за да продължат с дейностите по план.

Зам.-кметът каза още, че през това време се работи по тротоарите и с направа на обходни маршрути и пасарелки за пешеходците.

Джоргов каза, че другото забавяне е на обособеното трасе от пл. „Руски паметник“ към ухото на „Бъкстон“.

„Там месец и половина не можахме да свършим работа заради дъждовете. Сега времето е с нас, полага се релсов път при „Пирогов“, където също се забавихме малко. Закъсняваме с около две седмици, но е важно да се гледа и качеството“, категоричен е зам.-кметът. /БГНЕС