Късна драма изпрати Южна Корея в осминафиналите за сметка на Уругвай

Отборът на Южна Корея се класира за осминафиналите на Мондиал 2022, след като победи Португалия с 2:1 в последния си мач от група Н на турнира. В същото време Уругвай победи Гана с 2:0, като по този начин Южна Корея и Уругвай завършиха с еднакъв брой точки (4) и еднаква голова разлика (0), но азиатците продължават напред заради повече отбелязани голове - 4 срещу 2.

За Луис Суарес това бе последно участие на Мондиал

На стадион "Едюкейшън Сити" в Ал Раян тимът на Португалия, който вече си бе осигурил излизане от групата, излезе с част от резервните си състезатели, но капитанът Кристиано Роналдо започна от първата минута. "Мореплавателите" доминираха на терена и поведоха в резултата още в петата минута, когато Рикардо Орта се разписа след асистенция на Диого Дало. Южнокорейците се отбраняваха добре и дочакаха своя момент от статично положение, за да изравнят в 27-та минута, когато Ким Юнг-гуон вкара от близко разстояние след центриране от корнер и лоша намеса на Роналдо. През втората част играчите на Фернандо Сантош продължиха да доминират, но Южна Корея показа характер и издържливост, а в 91-та минута стигнаха до втори гол чрез нападателя Хуанг Хий-чан, който не сбърка сам срещу вратаря Диого Коща след страхотно подаване на Хюн-Мин Сон. До края не паднаха повече попадения и Южна Корея спечели с 2:1.

В същото време Уругвай и Гана се изправиха в повторение на четвъртфинала от 2010-та година, а по ирония на съдбата африканският тим отново получи право да изпълни дузпа, този път още в 21-та минута, но капитанът Андре Аю не успя да реализира, след като Серхио Рошет отрази удара му. Само пет минути по-късно Джорджан де Араскаета изведе Уругвай напред с добавка от непосредствена близост, след като Лорънс Ати Зии спаси изстрел на Луис Суарес. След още шест минути Де Араскаета вкара втори гол за Урусите с прецизен удар от воле след страхотна асистенция на Суарес. Южноамериканският тим контролираше събитията до последните десет минути на двубоя, когато разбра, че ще има нужда от още един гол, за да продължи напред. Това отвори мача и двата отбора имаха много положения в заключителните минути, но и вратарите се отличиха със страхотни спасявания. В крайна сметка Уругвай не успя да вкара трети гол и така се разделя с Мондиала.

По този начин Португалия завършва на първо място в група Н с шест точки, Южна Корея е втори с четири точки и голова разлика 4-4, Уругвай остава на трета позиция с голова разлика 2-2, докато Гана е на последната позиция с три точки. /БГНЕС