Кървави разпятия и бичувания във Филипините на Разпети петък

На Разпети петък във Филипините католически фанатици бяха приковани на дървени кръстове, а други бяха бити с кървав камшик по гърбовете в ужасяващи прояви на религиозна преданост.

Докато повечето хора в религиозната страна с преобладаващо католическо население прекарват деня на меса или със семействата си, някои стигат до крайности, за да изкупят греховете си или да потърсят божествена намеса в ритуали, които църквата не одобрява.

В село Сан Хуан, северно от Манила, стотици жители и туристи наблюдават обилно гарнирана с кръв възстановка на последните мигове на Исус Христос.

Десетки мъже, носещи корони от лози и покрити с плат лица, вървяха боси по тесните улички, като се биеха непрекъснато с бамбукови камшици.

Кръвта се стичаше по гърбовете им, попиваше горната част на панталоните им и пръскаше зрителите, които се тълпяха пред магазините и къщите.

Някои от тях спираха, за да се проснат на земята, за да могат да бъдат бити с джапанки и парчета дърво, съобщава АФП.

Когато кръвта престанеше да тече от раните им, кожата им се пробождаше с бръснарски ножчета или с дървен чук с поставени парчета стъкло, за да започнат да кървят отново.

"Правя го за семейството си, за да са здрави", казва 31-годишният Дарен Паскуал, след като му нанасят удари с камшик по гърба в рамките на загрявката за основното събитие.

"Ако просто се молиш, не можеш да усетиш болката."

В последния етап на представлението трима мъже бяха ескортирани от костюмирани римски центуриони до глинен насип, където двама от тях бяха завързани за дървени кръстове.

На Вилфредо Салвадор, дребен и жилав бивш рибар, който играеше ролята на Исус Христос, бяха забити гвоздеи в дланите и стъпалата, докато над главата му прелитаха дронове, а туристите правеха снимки и видеоклипове със смартфоните си.

След няколко минути пироните бяха извадени и Салвадор бе спуснат на земята. Той беше откаран на носилка до медицинската шатра за преглед, преди да се прибере вкъщи с триколесно такси.

"Той (Бог) ми дава физическа сила за разлика от други, които не могат да го понесат", каза 66-годишният Салвадор, който започнал да участва в разпятието преди 15 години, след като претърпял психически срив.

"Правя това по свой избор. Благодаря му (на Бог), че ми даде втори живот."

Спектакълът се разиграва в селата около град Сан Фернандо от десетилетия, но през последните три години разпятията бяха отменени заради Covid-19.

Здравният отдел предупреди участниците, че рискуват да получат тетанус и други инфекции.

"Съвсем ясно е, че разпятието на Христос е повече от достатъчно, за да спаси човечеството от греха", казва отец Джером Сечилано, изпълнителен секретар на комисията по обществени въпроси към Католическата епископска конференция на Филипините.

"Ако искате греховете ви да бъдат опростени, отидете на изповед". /БГНЕС

Манила / Филипини