Кълъчдароглу иска възобновяване на преговорите с ЕС

Председателят на Народнорепубликанската партия на Турция Кемал Кълъчдароглу, който претендира да бъде президент на републиката, ако спечели, иска възможно най-скоро да възобнови преговорния процес за присъединяване на страната към Европейския съюз. Това каза основният конкурент на действащия държавен глава Реджеп Ердоган на президентските избори в интервю за „Файненшъл таймс“.

Според ФТ, без да цитира директно политика, Кълъчдароглу е казал на британски журналисти, че с идването си на власт веднага ще предприеме стъпки за рестартиране на преговорите за европейска интеграция с Брюксел. В същото време той подчерта, че Турция ще поддържа икономически отношения с Русия, въпреки че той и неговите съюзници "не смятат за правилно" войната на Русия в Украйна.

Кълъчдароглу каза още пред вестника, че задачата на неговото президентство ще бъде да предотврати превръщането на Турция в автокрация, да възстанови демократичните институции и да започне да решава икономическите проблеми на страната.

„Независимостта на съдебната система, свободата на медиите и свободата на изразяване - всичко това трябва да се върне. [Нашите приоритети са] свобода и демокрация“, каза той, добавяйки, че страната не може да си позволи да „загуби още пет години“ при Ердоган. /БГНЕС