Известен търговец на оръжия призова Тръмп да потърси убежище в Русия

Руският търговец на оръжие Виктор Бут, освободен от американски затвор миналата година, призова бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да потърси убежище в Русия, тъй като животът му е "в опасност", предаде АФП.

Бут, известен още като "Търговецът на смъртта", беше разменен за американската баскетболна звезда Бритни Гринър в рамките на шумна обмяна на затворници между Москва и Вашингтон през декември.

"Вярвам, че животът Ви е в опасност", пише Бут в телеграма, изпратена до Тръмп и показана на пресата в Москва.

"Администрацията на Байдън няма да спре само с това, че ще ви провлачи през съдебно-затворническия индустриален комплекс", се казва в призива.

"Те по-скоро ще сложат край на живота ви, отколкото да ви оставят да застанете на пътя им".

Бут каза на Тръмп, на когото отдавна се възхищава, че: "ще намериш сигурно убежище и оттук ще можеш да водиш борбата за американския народ".

Руският търговец излежаваше 25-годишна присъда в американски затвор, когато беше разменен за Гринър. Впоследствие той се присъедини към руска националистическа партия.

Обвинен във въоръжаване на бунтовници в някои от най-кървавите конфликти в света, Бут е арестуван в Тайланд при операция на САЩ през 2008 г. По-късно той е екстрадиран в САЩ и е осъден през 2012 г.

През последните години Вашингтон и Москва проведоха няколко обмена на затворници, като все още няколко американци са задържани в Русия, припомня БГНЕС.

Миналата седмица Русия арестува американския журналист Еван Гершкович и го обвини в шпионаж, предизвиквайки международно недоволство. Вашингтон нарече обвиненията срещу него "нелепи". /БГНЕС