Изследователи откриха нов екологичен метод за производство на дънки

Може ли многомилиардната индустрия за производство на дънки да продължи да произвежда сини дънки във всякаква форма, размер и силует, като същевременно намали прекомерно високите нива на опасно замърсяване? Ново изследване показва, че иновативно багрило може да бъде стъпка в правилната посока.


Учените търсят начини за създаване на по-устойчива форма на индиго (тъмносиньо кюпно багрило), използвано от векове за оцветяване на текстил. В съвременната си синтетична форма то се нуждае от токсични химикали, големи количества вода и е свързано със значителни емисии на въглероден диоксид.

Но едно проучване, публикувано в списание Nature Communications, предлага да се откажем изцяло от класическото багрило.

Използването на индикан - безцветно съединение, което също се получава от растения, произвеждащи индиго - може да намали въздействието върху околната среда и обществото, свързано с боядисването на дънки, с около 90%, тъй като не се нуждае от токсични химикали, твърдят изследователите.

"От няколко години се знае, че индигото може да бъде заменено от този друг химикал, наречен индикан, защото последното може да се използва без никакви силни химикали", каза пред АФП авторът на изследването Дите Хедедам Велнер, изследовател в Центъра за биоустойчивост на фондация Ново Нордиск за ензимно инженерство и структурна биология.

Изследователите са разработили вариант на ензим, открит в растението за производство на индиго, който може да произвежда индикан в промишлен мащаб.

Макар че според тях производството на индикан все още ще изисква замърсяващи нефтохимикали, така че няма да е значително по-добро от производството на синтетично индиго, ползите идват, когато багрилото се използва.

Индиканът в прахообразна форма може да се разтвори във вода, след което да се използва върху тъкани и да се активира или с ензим, или с излагане на светлина.

Проучването установява, че багренето със светлина може да намали екологичните щети от традиционното багрене с индиго със 73 %, докато използването на ензим може да намали въздействието с до 92%.

И в двата случая класическият син цвят на дънките се получава същият, както при използването на традиционното индиго.

Изследователите предполагат, че ако индиканът замени индигото за боядисване на близо четирите милиарда дънки, които се търгуват годишно, ще се намали значително производството на токсични отпадъци и глобалните емисии на CO2.

Авторите, които имат публикуван патент за своето проучване, признават ограниченията в работата си, включително липсата на съоръжения за симулиране на производството на индикан в голям мащаб.

Според тях индиканът би могъл да бъде и малко по-скъп от традиционните багрила.

Но в проучването се казва, че нарастващото потребителско търсене на устойчиви облекла все пак може да направи индикана "търговски жизнеспособен начин". /БГНЕС