Израелската полиция потуши протестите срещу реформата на съдебната система

Полицията в Израел стреля със зашеметяващи гранати и водно оръдие по демонстранти в Тел Авив по време на общонационалния "ден на безредици" срещу спорния план на правителството за преразглеждане на съдебната система на страната, предаед Euronews.

Протестиращите блокираха главната магистрала в Тел Авив, като спряха движението в час пик за около час. Полицията съобщи, че е арестувала 39 протестиращи за нарушаване на обществения ред, а 11 души са били хоспитализирани по данни на медицинския център "Сураски" в града.

"Всеки човек [на демонстрацията] се опитва да запази Израел като демокрация и ако сегашното правителство постигне своето, тогава се страхуваме, че вече няма да сме демокрация или свободна страна", каза Ариана Шапира, протестираща в Тел Авив.

"Като жена, като майка, аз съм много уплашена за семейството си и за приятелите си".

Протестът последва седмици на демонстрации срещу действията на правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху за ограничаване на правомощията на Върховния съд на страната. Това дава възможност на законодателите да влияят при назначаването на съдии.

Нетаняху твърди, че целта на този ход е да се намали влиянието на неизбраните съдии.

Критиците обаче твърдят, че той ще тласне страната към авторитарно управление и е в явен конфликт на интереси, защото е насочен срещу съдиите, докато Нетаняху е изправен пред съда по обвинения в корупция.

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който е ултранационалист, обеща да заеме твърда позиция срещу протестиращите. Той призова полицията да предотврати блокирането на пътища и нарече демонстрантите "анархисти".

Нетаняху заяви, че Бен-Гвир има пълната му подкрепа. "Няма да толерираме насилието срещу полицията, блокирането на пътища и явните нарушения на законите на страната. Правото на протест не е право на анархия", каза той.

Нетаняху също така обвини лидера на опозицията Яир Лапид в подклаждане на анархия. На свой ред Лапид призова полицията да прояви сдържаност при справянето с демонстрантите и заяви, че правителството на Нетаняху е изгубило контрол.

"Протестиращите са патриоти", написа Лапид в Туитър. "Те се борят за ценностите на свободата, справедливостта и демокрацията. Ролята на полицията е да им позволи да изразят мнението си и да се борят за страната, която обичат". /БГНЕС

Тел Авив / Израел