Израел с най-мащабната атака срещу цели в Газа

Израелските военновъздушни сили с подкрепата на сухопътни части, не влезли още на територията на Ивицата Газа, проведоха тази нощ най-голямата операция от началото на настоящия етап на конфликта срещу военни цели на радикали в палестинския анклав. Това обяви на брифинг за чуждестранни журналисти официалният представител на израелските отбранителни сили Джонатан Конрикус.

"През нощта 160 самолета едновременно атакуваха 150 цели за 40 минути. Това беше най-мащабната акция от началото на конфликта, включваща сухопътни части, които също работеха по определени цели. Нито един израелски войник не навлезе в Ивицата Газа снощи. Целта на атаката беше мрежа от тунели, използвани от радикалите за транспорт и подслон под град Газа", каза Конрикус.

Армейският представител отбеляза, че редица медии са съобщили в петък вечерта за началото на наземна фаза на операция в Газа, което не е вярно, но вината за това поеха военните, отбелязвайки, че съобщението на армейската пресслужба на английски е било „неточно“. На въпрос дали Израел възнамерява да започне сухопътна операция в анклава, Конрикус каза, че армията "има планове, има и заповеди за подготовка", но не може да дава информация за намеренията ѝ на журналисти.

Конрикус заяви още, че според оценките на израелските военни палестински радикали от Ивицата Газа са изстреляли над 1800 ракети по Израел от 10 май, 430 от които са паднали на територията на самия палестински анклав, без да прелитат през границата. В резултат на това са били убити седем цивилни в Израел и един войник на границата, добави той. През изминалата нощ три вълни ракети са били изстреляни от Газа на територията на еврейската държава, добави Конрикус.

От 10 май израелската армия и палестинските радикали в Газа продължават да разменят ракетни атаки, последвали размирици в джамията „Ал-Акса“ в Източен Йерусалим в началото на май, където стотици палестинци бяха засегнати.

Както Министерството на здравеопазването в Газа информира по-рано, 109 палестинци, включително 28 непълнолетни и 15 жени, са станали жертви на израелски атаки срещу сектора, които не спират от понеделник. /БГНЕС, ТАСС