Израел нанесе въздушен удар по база на „Хамас” в Газа

Израел нанесе въздушни удари по Газа в отговор на ракета, изстреляна от палестинския анклав през уикенда, съобщи армията, докато размириците в окупирания Западен бряг продължават.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че един човек е бил убит при нахлуване на израелската армия преди разсъмване в Наблус в северната част на Западния бряг, който е сцена на почти непрестанно насилие през последната година.

Израелската армия не е коментирала нахлуването в Наблус.

Но в Газа тя съобщи, че е ударила "подземен комплекс, съдържащ суровини, използвани за производството на ракети, принадлежащи на терористичната организация „Хамас".

Ударите са били нанесени "в отговор на изстреляните в събота ракети от Газа към Израел", добави армията в изявление.

След израелските удари в населените места в близост до границата с Газа са прозвучали сирени за въздушно нападение, съобщиха военните.

Не се съобщава за жертви в Газа или Израел след последната серия от ракетни обстрели.

Израелско-палестинският конфликт в момента преживява драматична ескалация на насилието. От началото на годината той е отнел живота на 47 възрастни и деца палестинци, включително бойци и цивилни, след последния смъртен случай в Наблус.

За същия период са убити девет израелски цивилни, включително три деца, и един украински гражданин, сочи статистиката на АФП, базирана на официални източници от двете страни.

С ход, който вероятно ще нагнети напрежението, късно в събота Израел обяви, че ще легализира девет еврейски селища на Западния бряг в отговор на фаталните палестински нападения в анексирания Източен Йерусалим.

В изявление на службата по сигурността се казва, че много от легализираните общности съществуват от години, а други от десетилетия, но преди това не са били признати за законни от израелското правителство.

В момента около 475 000 еврейски заселници живеят на палестинската територия в общности, които се считат за незаконни съгласно международното право. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди за опасностите, свързани с разширяването на селищата по време на пътуването си в региона миналия месец./БГНЕС, АФП

Йерусалим / Израел