Израел и Судан пристъпват към мирно споразумение

Израел и Судан се споразумяха да работят за постигане на "мирно споразумение", каза израелският първи дипломат Ели Коен на летището в Тел Авив след завръщането си от Хартум. „Щастлив съм да съобщя, че по време на посещението се съгласихме да подпишем мирно споразумение между Судан и Израел“, след като в Хартум бъде установено цивилно правителство, каза Коен, първият израелски външен министър, направил официално посещение в Судан.

Судан от своя страна заяви, че се е съгласил да "продължи напред" към нормализиране на отношенията с Израел по време на разговори с Ели Коен. През януари 2021 г. Судан официално се съгласи да нормализира отношенията с Израел като quid pro quo за САЩ, премахвайки го от списъка си с „държави спонсори на тероризма“, но връзките така и не бяха формализирани. Коен, тогава министър на разузнаването, ръководи същия месец първата официална делегация в Судан. През 2020 г. Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко нормализираха отношенията си с Израел като част от постигнатите с посредничеството на САЩ Авраамови споразумения, остро критикувано от палестинците.

„Беше договорено да продължим напред към нормализиране на отношенията между двете страни“, каза суданското външно министерство след среща между Коен и суданския му колега Али ал Садик.

Коен се срещна и с командващия суданската армия Абдел Фатах ал Бурхан. Двамата обсъди "начини за установяване на ползотворни отношения" между двете страни и "перспективи за сътрудничество" в различни области, включително сигурност и енергетика, според изявление на суверенния съвет на Судан. Израелското външно министерство каза, че Коен е на "историческо дипломатическо пътуване"

„Съществени" отношения

Разговорите в Хартум засегнаха накратко "постигането на стабилност и мир между Израел и палестинците", се казва в изявлението на Судан. Судан, член на Арабската лига, от десетилетия поддържаше твърда антиизраелска позиция при дългогодишния автократичен президент Омар ал Башир, който беше свален през април 2019 г. след масови протести срещу неговото управление. Хартум беше премахнат от черния списък на САЩ през декември 2020 г. след 27 години на осакатяващи санкции, които задушиха икономиката на Судан при Башир. През януари 2021 г. Судан подписа декларация, проправяща пътя към нормализиране на връзките с Израел, а през април същата година одобри законопроект за премахване на бойкота на страната от 1958 г. Отношенията обаче бяха затруднени, тъй като политическите сътресения в Судан се задълбочиха след военния преврат през октомври 2021 г., воден от Бурхан, който провали прехода към гражданско управление след Башир.

Споразумението на Судан за нормализиране на отношенията с Израел преобърна дългогодишна политика след Шестдневната война от 1967 г. между арабските страни и Израел, при която Израел окупира части от територия. Арабските лидери се събраха в Хартум след поражението, обявявайки резолюция, станала известна като "трите не": без мир, без признаване и без преговори с Израел.

По-късно Египет и Йордания признаха Израел чрез мирни договори, подписани съответно през 1979 г. и 1994 г., последвани десетилетия по-късно от Споразуменията на Авраам. Бурхан защити нормализирането с Израел, като каза в интервю от декември 2021 г., че е „съществено за Судан да се върне в международната общност“.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който се върна на власт в края на миналата година начело на най-дясното правителство в историята на страната, превърна разширяването на израелските връзки в арабския и мюсюлманския свят във външнополитически приоритет. Нетаняху многократно е изразявал желанието си Саудитска Арабия да се присъедини към Споразуменията на Авраам. Първият дипломат на кралството каза миналия месец, че няма да нормализира връзките с Израел при липсата на решение за две държави с палестинците.

Междувременно в четвъртък президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно откри посолството на мюсюлманската си страна в Израел, четири години след като страните подновиха връзките след десетилетен разрив. В изявление от офиса на Нетаняху нарече откриването на посолството в Рамат Ган близо до Тел Авив „исторически момент“. /БГНЕС, АФП