Израел евакуира граничен район с Ливан, докато кризата със заложниците продължава да се задълбочава

Военните съобщиха, че Израел е задействал план за евакуация на жителите, намиращи се на 2 км от Ливан. Това се случва след размяна на огън с Хизбула, успоредно с конфликта в южната част на Израел с Хамас. В изявление Израелските сили за отбрана и Министерството на отбраната заявиха, че планът е одобрен от военният министър Йоав Галант и включва евакуацията на 28 селища. Жителите ще бъдат преместени в субсидирани от държавата къщи за гости, съобщи „Гардиън“.


Израелските военни заявиха, че са потвърдили, че Хамас държи 199 заложници в Газа. Заложниците бяха заловени на 7 октомври, когато бойци на Хамас пробиха израелската гранична ограда в южната част на Израел и атакуваха музикален фестивал и множество селища, убивайки над 1300 израелци.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви: "По въпроса за отвлечените заложници се полагат усилия от най-висок национален приоритет и ние сме съсредоточени върху тези усилия като върху най-висок национален приоритет. ЦАХАЛ работи денонощно за връщането на отвлечените", като добави, че ЦАХАЛ са уведомили семействата на всички 199. Кардинал Пиербатиста Пицабала, католическият патриарх на Йерусалим, е предложил себе си в замяна на децата заложници.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщава, че най-малко 2750 палестинци са загинали и 9700 са били ранени при израелските въздушни удари по ивицата Газа от 7 октомври насам. Палестинският журналистически синдикат заяви, че Израел е убил 11 палестински журналисти при въздушните си удари по Газа.

Агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестинските бежанци (UNRWA) заяви, че "няма достатъчно чували за трупове на загинали в Газа". В последния й ситуационен доклад се отбелязва, че Газа е без електричество от пет дни, достъпът до чиста питейна вода е ограничен, а повече от 1 милион души са разселени.

Египетският външен министър Самех Шукри заяви, че израелското правителство все още не е заело позиция, която да позволи отварянето на пропускателния пункт. В понеделник сутринта на границата имаше известно движение на камиони с гориво под флага на ООН, но въпреки спекулациите за локално прекратяване на огъня и ограничено отваряне, пропускателният пункт между Египет и Газа остана затворен.

Ръководителят на службата на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс обяви, че ще пътува до Близкия изток на 17 октомври, за да подкрепи преговорите за получаване на помощ в блокираната ивица Газа. Грифитс заяви, че службата му е в "задълбочени дискусии" с Израел, Египет и други страни.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна обратно в Израел, което е второто му посещение след атаката на Хамас. Американските граждани се качват на евакуационен кораб в пристанището на Хайфа, който днес ще ги отведе в Лимасол в Кипър.

Лидерите на всички 27 държави от ЕС призоваха за "незабавно и безусловно" освобождаване на всички заложници. Лидерите ще се срещнат утре чрез видеовръзка на извънредна среща на върха, свикана през уикенда, тъй като в ЕС се засилват опасенията от нестабилността в региона. В остро формулирано изявление председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС защитава правото на Израел да се защитава, но че това трябва да става "в пълно съответствие с международното право и международното хуманитарно право".

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани заяви на пресконференция по телевизията, че "Иран смята, че САЩ вече са въвлечени във военния конфликт".

Външният министър на Китай, Ван И, призова за прекратяване на огъня, като заяви: "Съветът за сигурност на ООН трябва да предприеме действия, а големите сили трябва да играят активна роля. Наложително е да се въведе прекратяване на огъня, двете страни да се върнат на масата за преговори и да се създаде спешен хуманитарен канал, за да се предотврати по-нататъшна хуманитарна катастрофа."

Канцлерът на Германия, Олаф Шолц, ще пътува до Израел на 17 октомври./БГНЕС